În siguranță la scăldat

             În sezonul estival crește numărul entuziaștilor de a se scălda în râul Nistru, bazine sau în iazurile din teritoriul raionului Rezina, motiv pentru care angajații Inspectoratului de Poliție Rezina lansează câteva recomandări pentru a preveni situațiile de înec. Este important de știut, că scăldatul nu este permis în bazine acvatice necunoscute și la adâncime, unde ar putea fi gropi și...

Felicitare cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului”!

Stimaţi  lucrători și veterani din domeniul medicinii și farmaceuticii din raionul Rezina!      Cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului”, în numele Consiliului raional Rezina şi al meu personal, adresez  cele mai  sincere felicitări şi urări de bine tuturor medicilor, asistenților medicali, lucrătorilor farmaceutici și  personalului tehnic, precum şi veteranilor care au activat...

Muzica - valoroasă în viața omului

   Muzica însoțește omul pe tot parcursul vieții. O ramură a Culturii, în care poporul nostru s-a afirmat demult, este arta interpretării corale, care ne plasează alături de cele mai avansate popoare și culturi ale lumii.    Există în fiecare generație alese personalități, care se ridică din conformismul vieții cotidiene pentru a se face deschizători de drumuri pentru eternitate. Credem că în această pleiadă se încadrează, pe...La Rezina a început construcția locuințelor sociale

   Pe 12 aprilie, în orașul Rezina au demarat lucrările de reconstrucție a unui bloc locativ cu apartamente sociale, destinat familiilor cu mulți copii, tinerilor specialiști angajați în sectorul bugetar, persoanelor cu dizabilități și altor cetățeni ce se află în imposibilitatea de a-și achiziționa o locuință.        

   Construcția nefinalizată are nouă nivele și va fi  reconstruită în cadrul Proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile socialmente-vulnerabile, faza II, realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor cu susținerea financiară a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCE).

   Inaugurarea lucrărilor de construcție a avut loc în prezența ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, a directorului Unității de Implementare a Proiectului, Iunona Lungul, a reprezentanților autorităților publice locale - Eleonora Graur, președintele raionului Rezina și Simion Tatarov, primarul de Rezina. La fel, evenimentul a adunat mai multă lume interesată de acest proiect, inclusiv locatari ai unui bloc din preajmă.

   "Proiectul reprezintă o modalitate eficientă de colaborare dintre administrația centrală și locală, prin care ne propunem să îmbunătățim și să mărim fondul de locuințe pe întreg teritoriul țării. În localitatea dumneavoastră vor fi reconstruite 72 de apartamente sociale cu 2, 3 și 4 odăi. Costul total al proiectului constituie 2,2 mln de euro.

   Toți cei implicați în proces cunosc condițiile și regulile stabilite de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCE). Sper să depășim provocările din lecțiile învățate, având experiența proiectului în alte raioane", a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, în cadrul discuțiilor cu autoritățile.

   Mulțumită, optimistă și plină de speranțe s-a arătat și președintele raionului Rezina, Eleonora Graur. În alocuțiunea rostită, dumneaei a menționat importanța lucrărilor la o construcție nefinalizată, care, de mai bine de 2 decenii, așteaptă să devină casă confortabilă pentru mai multe familii. Potrivit dnei președinte, un bloc cu locuințe sociale va prezenta o motivație pentru tinerii specialiști de a se angaja și a se stabili cu traiul în orașul Rezina. Or, nimeni nu mai pune azi la îndoială importanța unei locuințe pentru o familie tânără.

   În contextul reconstrucției blocului, managerul Unității de Implementare a fazei II a Proiectului,  Iunona Lungul, a precizat principalele lucrări, ce vor fi îndeplinite.

   "În urma verificării stării tehnice a clădirii au fost identificate degradări nesemnificative, vor fi efectuate lucrări de consolidare a structurii de rezistență. La fel, vor fi executate finisaje interioare ale pardoselii, pereților și tavanelor. De asemenea, blocul va fi eficientizat energetic prin aplicarea unui strat termoizolant, precum și vor fi montate instalațiile și rețelele electrice, trasate rețelele inginerești de aprovizionare cu apă și canalizare", a precizat managerul Unității de Implementare a fazei II a Proiectului.

    Reiterăm: pentru construcția locuințelor sociale în Republica Moldova, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei oferă țării noastre un împrumut de circa 20,4 mln de euro, pe un termen de până la 20 de ani, iar până la sfârșitul anului 2018, când va fi finalizată faza II a proiectului, vor fi construite circa 700 de locuințe sociale pentru 2.500 de beneficiari. Locuințele construite prin intermediul Proiectului sunt repartizate de către autoritățile publice locale în regim social în baza unui contract de locațiune, încheiat pe o perioadă determinată de timp.

 

Acasă

În sus