Stimați lucrători din sfera protecției sociale a populației din raionul Rezina!

     A treia duminică din luna septembrie îmi oferă un prilej deosebit de a vă felicita cu ocazia sărbătorii profesionale. Instituirea acestei sărbători denotă importanța și măreția meseriei pe care o exercitați zi de zi în folosul comunității și față de persoanele care au nevoie de grijă și atenție deosebită.     Îmi exprim întreaga recunoștință pentru aportul la dezvoltarea serviciilor de asistență și protecție socială. Apreciez înal...

Comisia pentru Protecția Copilului din raionul Rezina, în ședință extraordinară

   La finele săptămânii trecute, pe o rețea de socializare a fost publicat un video, în care o mamă, cu vârsta de 27 de ani, își impunea copilul de doar 3 ani să se stranguleze. Gravul incident a avut loc sâmbătă, 07 septembrie 2019, în satul Peciște din raionul Rezina.    Ceva mai târziu a fost alertată poliția, aceasta intervenind la timp. Potrivit Ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliție Rezina, femeia...

"Dinamo" din Cuizăuca a câștigat Campionatul raionului la fotbal, ediția 2019

    Sfârșitul lunii august a adus cu sine și finala Campionatului raionului Rezina la fotbal, ediția a XVI-ea. Astfel, după ce, începând cu 05 mai curent, în fiecare zi de duminică, membrii echipelor și amatorii sportului-rege au savurat din plin feeria meciurilor disputate în localitățile raionului, ziua de 25 august a pus față-n față cei mai puternici participanți în actuala ediție a Campionatului. Atât finala mică, cât...La Rezina a început construcția locuințelor sociale

   Pe 12 aprilie, în orașul Rezina au demarat lucrările de reconstrucție a unui bloc locativ cu apartamente sociale, destinat familiilor cu mulți copii, tinerilor specialiști angajați în sectorul bugetar, persoanelor cu dizabilități și altor cetățeni ce se află în imposibilitatea de a-și achiziționa o locuință.        

   Construcția nefinalizată are nouă nivele și va fi  reconstruită în cadrul Proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile socialmente-vulnerabile, faza II, realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor cu susținerea financiară a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCE).

   Inaugurarea lucrărilor de construcție a avut loc în prezența ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, a directorului Unității de Implementare a Proiectului, Iunona Lungul, a reprezentanților autorităților publice locale - Eleonora Graur, președintele raionului Rezina și Simion Tatarov, primarul de Rezina. La fel, evenimentul a adunat mai multă lume interesată de acest proiect, inclusiv locatari ai unui bloc din preajmă.

   "Proiectul reprezintă o modalitate eficientă de colaborare dintre administrația centrală și locală, prin care ne propunem să îmbunătățim și să mărim fondul de locuințe pe întreg teritoriul țării. În localitatea dumneavoastră vor fi reconstruite 72 de apartamente sociale cu 2, 3 și 4 odăi. Costul total al proiectului constituie 2,2 mln de euro.

   Toți cei implicați în proces cunosc condițiile și regulile stabilite de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCE). Sper să depășim provocările din lecțiile învățate, având experiența proiectului în alte raioane", a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, în cadrul discuțiilor cu autoritățile.

   Mulțumită, optimistă și plină de speranțe s-a arătat și președintele raionului Rezina, Eleonora Graur. În alocuțiunea rostită, dumneaei a menționat importanța lucrărilor la o construcție nefinalizată, care, de mai bine de 2 decenii, așteaptă să devină casă confortabilă pentru mai multe familii. Potrivit dnei președinte, un bloc cu locuințe sociale va prezenta o motivație pentru tinerii specialiști de a se angaja și a se stabili cu traiul în orașul Rezina. Or, nimeni nu mai pune azi la îndoială importanța unei locuințe pentru o familie tânără.

   În contextul reconstrucției blocului, managerul Unității de Implementare a fazei II a Proiectului,  Iunona Lungul, a precizat principalele lucrări, ce vor fi îndeplinite.

   "În urma verificării stării tehnice a clădirii au fost identificate degradări nesemnificative, vor fi efectuate lucrări de consolidare a structurii de rezistență. La fel, vor fi executate finisaje interioare ale pardoselii, pereților și tavanelor. De asemenea, blocul va fi eficientizat energetic prin aplicarea unui strat termoizolant, precum și vor fi montate instalațiile și rețelele electrice, trasate rețelele inginerești de aprovizionare cu apă și canalizare", a precizat managerul Unității de Implementare a fazei II a Proiectului.

    Reiterăm: pentru construcția locuințelor sociale în Republica Moldova, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei oferă țării noastre un împrumut de circa 20,4 mln de euro, pe un termen de până la 20 de ani, iar până la sfârșitul anului 2018, când va fi finalizată faza II a proiectului, vor fi construite circa 700 de locuințe sociale pentru 2.500 de beneficiari. Locuințele construite prin intermediul Proiectului sunt repartizate de către autoritățile publice locale în regim social în baza unui contract de locațiune, încheiat pe o perioadă determinată de timp.

 

Acasă

În sus