Consiliul Raional Rezina | Atmosferă de lumină și culoare la Cuizăuca

Șantierul de construcție a drumului din Cuizăuca, vizitat de către președintele raionului

     La mijlocul săptămânii trecute, președintele raionului Rezina, Eleonora Graur a întreprins o vizită la șantierul de construcție a drumului din satul Cuizăuca, reabilitat în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”. Drumul a fost reparat capital pe o lungime de 1,03 kilometri, valoarea lucrărilor fiind 1, 467 de mii de lei .      Președintele Eleonora Graur a discutat cu primarul de Cuizăuca, Ion Frunză, cu...

De Ziua Independenței vom avea parte de o adevărată sărbătoare

       În debutul ședinței operative de astăzi, președintele raionului, Eleonora Graur, a atras atenția asistenței asupra câtorva evenimente, care urmează să se desfășoare în aceste ultime zile de august. În primul rând, este vorba despre 60 de copii, selectați din toate localitățile raionului, cărora li se vor înmâna ghiozdane cu cele necesare pentru școală în cadrul Campaniei „Copil școlarizat –...

Încă o dată despre digitalizarea carnetelor de muncă

   Casa Națională de Asigurări Sociale realizează procesul de scanare a informației din carnetele de muncă pentru perioada de până la 01.01.1999. Instituția s-a conformat prevederilor Hotărârii Guvernului  nr. 426 din 15.05.2018 cu privire la unele aspecte ce țin de evidența stagiului de muncă.    Conform hotărârii respective de Guvern, fiecare angajator este obligat să prezinte la Casa Teritorială de Asigurări Sociale (CTAS), de la...Atmosferă de lumină și culoare la Cuizăuca

     Dat fiind faptul că Liceul teoretic din satul Cuizăuca poartă numele lui Ion Creangă, colectivul sărbătorește Hramul localului în ziua de naștere a patronului spiritual - la 1 martie. În anul acesta s-au împlinit 180 de ani de la nașterea sfătosului bunic din Humulești. Așa cum Hramul localității sau al casei este o sărbătoare cu tradiție veche, către ziua protectorului locașului se pregătește din timp – se face curățenie mai deosebită, se prepară bucate alese și se invită oaspeți. Ca fenomen de cultură, Hramul se înscrie în tradiția ospitalității în spațiul nostru cultural și se mai zice că, respectând tradiția sărbătorii, protectorul îi va proteja de rele, îi va ajuta în momente grele pe cei ce-l cinstesc.

      An de an se serbează cu multă splendoare la Cuizăuca. Și de data aceasta, colectivul instituției – directorul Sergiu Apostol, 20 de cadre didactice calificate, 275 de elevi, adunați din 5 localități, și personalul tehnic, a organizat o serbare pe cinste.

     În semn de respect, bunătate și omenie, oaspeții multașteptați au fost întâmpinați, tradițional, cu pâine și sare și cu voie bună. Careul solemn, care a deschis întreaga suită de acțiuni din acea zi, a și stabilit tonalitatea manifestărilor – multă venerație, bunăvoință și… bucuria reîntâlnirii.

     În mesajul de bun venit, directorul liceului, dl Sergiu Apostol, a salutat oaspeții multașteptați, i-a prezentat elevilor și i-a îndemnat pe toți cei prezenți să petreacă împreună o sărbătoare de suflet, oferindu-i cuvântul, primei dintre invitați, dnei Eleonora Graur, președintele raionului Rezina, fostă elevă a instituției în cauză.

     ”Revin în satul de baștină și în această înstituție, de fiecare data cu emoții mărețe, cu mândrie, cu respect profund pentru învățători și profesori. Mă bucur de reușitele întregului colectiv și sunt alături cu toată susținerea în implementarea diferitor proiecte, menite să dezvolte, să educe, să îmbunătățească…”. În dar, dna Graur a oferit gazdei un proiector, echipament de mare folos unei instituții de învățământ în veacul tehnologiilor informaționale.

     După luările de cuvânt, tot în cadrul careului, doar a câtorva oaspeți, părintele Iov, fostul elev Vadim Cristea???, astăzi – preot la Mănăstirea Curchi și profesor de educație creștină la un liceu din Orhei, împreună cu părintele Ioan, actualul paroh, și părintele Gheorghe, fostul paroh al bisericii din Cuizăuca, au săvârșit slujba de sfințire a localului liceului, stropind cu apă sfințită mai întâi elevii și profesorii, mai apoi și fiecare încăpere a instituției.

     Ulterior, toată asistența a fost invitată în sala de festivități, unde a urmat un program artistic, pe rol de moderatori, actori, interpreți și dansatori fiind elevi cuizăuceni. Directorul Sergiu Apostol a intervenit pe parcurs cu informație despre instituția de învățământ-gazdă, despre profesorii-profesioniști de marcă și elevii harnici, perseverenți.  Iar în intervalele dintre evoluările artiștilor s-au perindat amintirile foștilor profesori și elevi ai instituției de instruire și educație din Cuizăuca: Silvia Gâlcă, profesoară cu un stagiu de peste 30 de ani, fostă și directoare a școlii; Alexandru Gâlcă, profesor; Vasile Duca, fost profesor și manager; Andrian Roșca, fost elev, astăzi procuror la Procuratura Generală; Valeriu Saharneanu, fost elev, actualmente jurnalist, care a oferit gazdei o donație de carte, și alții.

     Cuvinte frumoase au rostit și invitații speciali, încântați de cele văzute și auzite: Arcadie Mușinschi, vicepreședintele raionului Rezina în probleme juridico-sociale; Lilia Lazari, șeful Direcției Învățământ, Tineret și Sport Rezina, etc.

     Impresionați de ospitalitate și bucuroși de colaborare s-au arătat oaspeții de peste Prut: Ovidiu Olaru, directorul Școlii profesionale Stolniceni-Prăjescu, județul Iași, profesor de tehnologii; Ion Dâmbu, profesor de religie ortodoxă la aceeași instituție; și Constantin Cășăriu, profesor de istorie la școala gimnazială Cozmești, județul Iași.

     Nu pot să nu menționez și expozițiile impresionante de lucrări ale elevilor în cadrul cercurilor de origami, încrustare în lemn etc și exponatele, cu precizie, ale părinților – expoziție de copturi și bucate tradiționale. La fel, merită înaltă apreciere și masa de sărbătoare, la care s-au adunat gazda și oaspeții, cu cele mai bune gânduri și urări.

     A dominat o atmosferă de lumină și culoare. Pe fața fiecăruia dintre cei, ce au trecut pragul Liceului teoretic ”Ion Creangă” din Cuizăuca în acea zi, puteau fi citite ușor sentimente de satisfacție sufletească. Iar îndemnul de final al gazdelor a fost: Credeți, luptați și veți birui!

Violeta PISTRUI

Acasă

În sus