,,Nistrul care ne unește” eveniment dedicat Zilei Nistrului

Anual la sfârșitul lunii mai, în Republica Moldova este marcată Ziua Nistrului, eveniment, prin care se accentuează importanța acestuia ca principala arteră acvatică a Republicii Moldova. 

În acest context, la 24 mai, 2024, Consiliul raional Rezina în parteneriat cu Ministerul Mediului al Republicii Moldova, a organizat activități de salubrizare pe malul râului Nistru, cu suportul financiar al Suediei, acordat prin intermediul Proiectului PNUD Moldova „Sprijinirea autorităților din Republica Moldova în managementul durabil al râului Nistru”.

La eveniment au participat președintele raionului Teodor Cuculescu, primarul orașului dl Simion Tatarov, reprezentatul PNUD dna Nicoleta Pădureț, șefa DÎTS dna Aurelia Grigoriță, angajațiii consiliului raional, primăriei orașului Rezina și serviciilor desconcentrate, dar și elevi din cadrul instituțiilor publice L/T „Alexandru cel Bun” și L/T,,Olimp”. Cu multă dedicație și responsabilitate, toată lumea prezentă, echipată cu manuși, saci și unelte de lucru, au muncit cot la cot ore întregi, în pofida soarelui puternic și au adus omagiu bătrânului râul Nistru în această zi specială.

Deasemenea, acțiuni de salubrizare au fost desfășurate și în comunele Solonceni, Saharna Nouă și Lalova. În aceeași zi a avut loc și un frumos concurs de desene, a elevilor din cadrul Școlii raionale de arte Plastice pentru Copii, dedicat Zilei Nistrului. Câștigătorii concursului au fost premiați de către președintele raionului Rezina, cu diplome și vouchere din partea PNUD Moldova și a Guvernului Suediei.

După cum a menționat dl Teodor Cuculescu, scopul acestui important eveniment, a fost sporirea nivelului de implicare activă a cetățenilor, în gestionarea problemelor legate de fluviu și promovarea, informarea comunității cu privire la protecția și utilizarea sustenabilă a resurselor de apă.

Nistrul ne oferă multe privilegii pentru a ne dezvolta și asigura un trai confortabil. Și este de datoria noastră să-l protejăm, tratându-l cu respect prin epurarea apelor uzate, gestionarea corectă a deșeurilor și prin împădurirea malurilor.