Meriți să trăiești fără teamă!

         Violența este orice act vătămător, fizic sau emoţional, care are loc între membrii unei familii și se întâmplă atunci când soțul/soția/partenerul/partenera încearcă să te controleze și să-și impună puterea asupra ta. O poate face prin abuz fizic, sexual, emoțional sau economic. Violența este folosită pentru a intimida, umili sau înfricoșa victima. Adeseori, bărbații folosesc violența împotriva...

Siguranța ta contează!

        Inspectoratul de Poliţie Rezina vine cu recomandări privind protecţia bunurilor personale (locuinţă, cărucioare, trotinete, biciclete etc).         Stimați cetăţeni ai orașului și raionului Rezina! În scopul prevenirii cazurilor de victimizare, precum şi în vederea asigurării pazei bunurilor dumneavoastră, Inspectoratul de Poliție Rezina vă recomandă:         - nu lăsați fără supr...

Dispoziția nr. 02 din 08 aprilie 2021 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova

Vezi aici textul dispoziției Stimați locuitori ai orașului Rezina!

imagine_principala

    Astăzi, 05 februarie 2021, sărbătorim 526 de ani de la prima atestare documentară a localității noastre. Sunt mai bine de cinci secole, de când domnitorul Țării Moldova, Ștefan cel Mare, a menționat așezarea umană în Carte Domnească, întărind lui Toader, pisarul (scribul), satul Rizina, unde a fost Alexa vătăman, pe Nistru, la gura Rezinei, cumpărat de la rudele sale, strănepoţi ai marelui Negrea, cu 70 de zloţi tătăreşti.

    De atunci multă apă a curs pe Nistru și multe au fost rândurile de oameni gospodari, care au trudit la înflorirea acestui colțișor de rai, pe care strămoșii l-au ales drept loc de popas pentru întreaga lor viață, trasmițându-l, bogat și curat, urmașilor.

    Dragi rezineni! Cu prilejul cinstirii celor 526 de ani de la prima atestare documentară a localității Rezina, vă adresez cele mai sincere felicitări și urări de bine. Vă sunt recunoscător pentru eforturile pe care le depuneți în numele prosperării acestei vetre strămoșești și îmi exprim ferma convingere că va dăinui în timp și spațiu prin oamenii ei harnici și frumoși, care cu mândrie îi vor duce numele peste secole.

    La mulți ani tuturor și localității noastre!

Cu respect și recunoștință, Valeriu CIORICI, președintele raionului Rezina

 

           P.S. Imaginea alăturată reprezintă originalul Cărții domnești a lui Ștefan cel Mare Voievod, în care găsim prima menționare documentară a localității – „1495 (7003) februarie 5. Iași. Carte domnească de întăritură de la Ștefan cel Mare Voievod, dată pisarului Toader, pentru satele Rizina și Sinașeuți, pe Nistru, cumpărate de la Donia, Nastea și alte rude ale lui Marin și Sima Rugină, strănepoții panului Negrea”.
           Pergament, 510X300+110. Original. Sursa: Agenția Națională a Arhivelor, Fondul DGAN. F. 220, inv. 1, d. 28.

Video postat recent

Prognoza meteo

Facebook

Acasă

În sus