Festivalul raional de folclor al copiilor „Pe toloaca satului”, la prima ediție

Copilăria este o lume a magiei și a minunilor, iar folclorul copiilor este portița prin care pășim în acest univers fermecat, descoperind tainele și frumusețea lumii într-un mod unic și autentic. În jocurile și cântecele copiilor se află esența unei culturi, oglindind tradițiile și valorile unei comunități. Acestea sunt firele care ne leagă de trecut și ne îndrumă către viitor.

Și iată că, într-o zi de vară frumoasă și plină de farmec cum doar copilăria poate fi, ne-am adunat în parcul din satul Pripiceni-Răzeși, loc minunat și de poveste, pentru a da start ediției I a Festivalului raional de folclor al copiilor „Pe toloaca satului”, manifestație culturală, la reușita căreia au pus umărul Consiliul raional Rezina, Secția Cultură, Direcția Învățământ, Tineret și Sport și primăria comunei Pripiceni-Rășezi.

Prin inițierea și desfășurarea acestul festival ne-am dorit studierea, valorificarea și promovarea folclorului copiilor, ținând cont de vatra etnografică de proveniență a formațiilor; stimularea activității și îmbogățirea repertoriului formațiilor folclorice de copii cu creații artistice autentice de valoare; încadrarea tinerei generații în procesul de studiere și valorificare a folclorului autentic pentru copii; valorificarea și promovarea portului popular autentic.

A demarat festivalul cu o paradă a colectivelor participante prin centrul satului, în fruntea căreia, într-o căruță frumos amenajată, se deplasau picii de la Grădinița „Ghiocel” din comună, parte din Formația folclorică de copii „Moștenitorii răzeșilor”. Fiecare colectiv a fost întâmpinat cu tradiționala noastră pâinică, servită pe un prosop autentic.

Apoi, moderatorul evenimentului, Mihaela Tipa, a salutat cele 10 colective artistice de copii, participante la I ediție a Festivalului raional de folclor al copiilor „Pe toloaca satului”, fiecare dintre ele fiind susținute cu aplauze din partea spectatorilor:

– Formația folclorică „Moștenitorii răzeșilor” din satul Pripiceni-Răzeși (conducători – Larisa Golban și Valentina Cojocaru);

– Formația folclorică de copii „Mesagerii culturii” din satul Ignăței (conducător – Corina Chitoacă);

– Formația folclorică de copii „Sălcioara” din satul Bușăuca (conducător – Irina Zagorodniuc);

– Ansamblul folcloric de copii „Mugurașii” din satul Lalova (conducător – Ludmila Gotornicean);

– Cercul „Mugurașii” de la Casa de Creație a Copiilor din Rezina, care activează în satul Lalova (conducător – Mihail Gotornicean);

– Ansamblul de copii „Alunelul” din satul Sîrcova (conducător – Tatiana Lisnic);

– Formația folclorică de copii „Spicușor” din satul Țareuca (conducător – Ana Burduja);

– Cercul „Ritm Dance” de la Casa de Creație a Copiilor din Rezina (conducător – Cristina Bognaci);

– Ansamblul folcloric de copii „Crăițele” din satul Țahnăuți (conducător – Serghei Grosu);

– Formația folclorică de copii „Doruleț” ” de la Casa de Creație a Copiilor din Rezina (conducători – Liliana Țurcan, Viorel Popușoi).

Cu siguranță, Festivalul „Pe toloaca satului” constituie o oportunitate minunată pentru copii să-și împărtășească talentele și pasiunea pentru tradițiile noastre milenare. În context, moderatorul a mulțumit partenerilor, conducătorilor colectivelor artistice pentru dedicație și eforturile depuse în promovarea și încurajarea participării copiilor la un eveniment marcat de conservarea și promovarea folclorului pentru copii – aspect important al identității culturale.

Cu mare drag și cu recunoștință, a invitat în scenă partenerii evenimentului: dl Teodor Cuculescu, președintele raionului Rezina; dl Valentin Rotari, vicepreședintele raionului Rezina; dna Iulia Popa, șeful Secției Cultură Rezina; dna Aurelia Grigoriță, șeful Direcției Învățământ, Tineret și Sport Rezina; dna Aculina Onilă, secretarul consiliului comunal Pripiceni-Răzeși, oferidu-le cuvânt pentru a da start primei ediții a Festivalului raional de folclor al copiilor „Pe toloaca satului”.

Vorbitorii au apreciat inițierea unui festival al folclorului copiilor în raionul nostru, dorindu-i ani mulți de existență și succese participanților. A mai fost apreciat și parteneriatul frumos între cei care au contribuit la pregătirea festivalului, parteneriat, care a dat în schimb o zi de folclor strămoșesc, de odihnă și de voie bună.

Chiar dacă copilașii așteptau cu nerăbdare să urce pe scenă și să prezente programul pe care-l pregătiseră împreună cu maturii, care i-au ghidat și ajutat ca să aibă o prestație foarte bună, moderatorul i-a îndemnat la joacă. Vorba e că numerele, care indicau ordinea evoluării fiecărui colectiv au dorit să se joace nițel cu participanții. Așa ca în copilărie – de-a ascunselea. Și… s-au ascuns. Fiecare colectiv artistic a delegat câte un reprezentant al său pentru ca să găsească numerele ascunse în niște vase tradiționale, amplasate pe toloaca unde se desfășura festivalul. Astfel, copilașii selectați au căutat și au găsit, prin ulcioare și gavanoase, numerele, conform cărora, în rezultatul jocului de-a ascunselea, a fost stabilită ordinea evoluării.

La sărbătoarea folclorului copiilor, am avut prezenți și meșteri populari, care au oferit spre admirare și achiziționare articole confecționate de dumnealor cu mare drag și pasiune. Este vorba de: dna Ana Purici, conducătorul Cercului „Pănușa frmecată” din Rezina, dl Valerii Roșca, meșter popular din satul Cinișeuți, și dna Anjela Chirtoca din Rezina.

Iar anturajul frumos, autentic și îmbietor, în care s-a desfășurat Festivalul „Pe toloaca satului”, a fost creat prin truda cu mare drag a colectivului primăriei comunei Pripiceni-Răzeși, colectivului grădiniței de copii „Ghiocel” din comună; familiei Tatiana și Iurie Purici, familiei Galina și Constantin Gojinețchi, dnelor Vera Platon, Maria Gheorghe Popa, Svetlana Gojinețchi, Eugenia Covalciuc, Ecaterina Pană, Raisa Stoian, Lilia Jordan din satul Pripiceni-Răzeși, Tamara Dascal și Eugenia Talpă din satul Pripiceni-Curchi.

Astfel, în anturaj de poveste, marcat de tradițional și de mireasma teilor în floare, sub albastrul cerului senin de vară, publicul spectator a dat frâu liber amintirilor și, pe valul folclorului copiilor, s-a plimbat imaginar prin dulcea, irepetabila, frumoasa și îndepărtata (pentru mulți dintre ei) copilărie…

La festival am avut mulți participanți talentați, printre care și Mihail Răileanu din Rezina. Băiețelul a urcat pe scenă cu îndemnul de a trece prin viață cu sinceritate, omenie și bunătate, mulțumind Domnului pentru toate câte ni le oferă zi de zi, și declamând poezia „Crucea vieții omenești” de Iacob Hozevitul.

Între timp, copilașii au avut posibilitate să se distreze, să experimenteze în confecționarea lumânărilor, să se lase pictați pe față de meșterițele de la Casa de Creație a Copiilor din Rezina, să deseneze, să bea suc și să mănânce înghețată, toate acestea oferite gratis cu mare drag de către partenerii primei ediții a Festvalului de folclor al copiilor „Pe toloaca satului”.

Și așa, încet-încet, cu cântec și voie bună, am ajuns la final. Participanții au fost frumoși, au adus pe scenă componente ale folclorului copiilor, contribuind semnificativ la perpetuarea acestui segment al patrimoniului folcloric național.

Dar, înainte de acordul de final, pe scenă a fost invitat reprezentantul Fundației Premier Energy, prezent la sărbătoare. Vorba e că între primăria comunei Pripiceni-Răzeși, instituțiile de cultură de aici și fundația menționată sunt stabilite niște frumoase relații de colaborare. Grație lor, 18 copilași din Formația folcorică de copii „Moștenitorii răzeșilor” au astăzi costume populare. Anume în aceste costume au evoluat în timpul festivalului.

Următoarea filă a primei ediții a Festivalului raional de folclor „Pe toloaca satului” a fost cea de final – a recunoștinței și aprecierii. Rând pe rând, pe scenă au fost invitați participanții, partenerii, toți locuitorii comunei care au depus muncă și dragoste la amenajarea spațiului în care s-a desfășurat activitatea artistică, dl Anton Golban, cel care a meșterit două scrânciobe frumoase, ce i-au purtat pe aripile copilăriei pe mulți dintre copilașii veniți la noi, la Pripiceni-Răzeși. Și-i vor purta pe mulți încă, doar este necesar să le păstrăm.

Au fost înmânate diplome, premii, trofee, săcușori cu dulciuri pentru copilașii participanți, au fost spuse multe cuvinte de apreciere, de recunoștință, de încurajare pentru desfășurarea a noi asemenea acțiuni…

La fel, cuvinte de mulțumire au fost rostite în adresa echipei SRL „GLOBAL FARMING INTERNATIONAL” pentru susținerea financiară a evenimentului, ÎI „Marchitan Dan” și ÎI „Cojocari Svetlana” din satul Pripiceni-Răzeși, care au venit la festival, propunând marfa dumnealor tuturor celor prezenți.

Înainte de despărțire, moderatorul a mulțumit tuturor pentru contribuție la buna desfășurare a evenimentului. Le-a dorit să aibă parte de ani îndelungați cu sănătate trainică, de bucurii și să poarte mereu în suflet neîntinata floare a copilăriei. Fie și în amintiri. Iar poezia poetei Luminița Melnic din Păpăuți s-a potrivit minunat pentru acea clipă, chiar dacă e nițel nostalgică:

„Copilărie, dulce floare,

Îți scriu pe inimă scrisoare

Şi o trimit pe-aripi de nori

Aidoma unor cocori.

Dacă nu-ntârzii s-o citeşti

Te rog, pogoară din poveşti

Şi mai revino pe toloacă

Ca pe atunci, cu noi la joacă.

Adună-ne în amintiri

Şi în haioase povestiri

Şi dăi, te rog, o sărutare

Vieții noastre călătoare”.

A fost o zi frumoasă, cu folclor copilăresc, cu emoții pozitive, cu oameni frumoși, cu tei în floare și cu multe momente memorabile, petrecute în parcul din centru satului Pripiceni-Răzeși – „Sat străbun, cu vechi tradiții,/ Cu fântâni și cu izvoare,/ Cu flăcăi și fete zvelte,/ Ce muncesc cu sârg ogoare”, vorba pripiceneanului Ion Perciun.

Aculina POPA, specialist principal în Secția Cultură Rezina