„Femeile din mediul rural au acces redus la servicii de sănătate de calitate”

„Din păcate, femeile din mediul rural au acces redus la servicii de sănătate de calitate” – concluzia a fost formulată de invitații și invitatele dezbaterii publice care a fost organizată miercuri, 19 octombrie 2022, în raionul Rezina.

Echipa proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare” alături de jurnaliști ai Teleradio Moldova și specialiste din domeniul sănătății au abordat subiectul „accesului femeilor din mediul rural la serviciile medicale”.

Nina Postu, șefa Spitalului raional din Rezina, a atras atenția că din cauză că femeile sunt foarte ocupate cu problemele gospodăriei, cu menajul, îngrijirea câmpurilor și educația copiilor, se preocupă în ultimul rând de sănătatea proprie.

„Femeile din mediul rural se adresează după ajutor medical atunci când e prea târziu, atunci când sunt necesare deja intervenții medicale”. Dumneaei a atras atenția că, la Rezina, la servicii de sănătate apelează inclusiv cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană a țării. Până la pandemie, de exemplu, anual se înregistrau până la 15 mii de consultații oferite femeilor și bărbaților din stânga Nistrului. Pandemia de COVID-19 a îngreunat accesul lor la sănătate, însă lucrurile revin „la normal”, a precizat Nina Postu.

Vice-președinta raionului Rezina, Aurelia Grigoriță, a menționat că multe dintre problemele de sănătate cu care se confruntă femeile sunt o consecință ale violenței în familie. De frică, multe ascund că sunt victime ale violenței domestice, iar traumele se transformă în probleme de sănătate pe termen lung.

 Aliona Peru, șefa Centrului de Sănătate din satul Mateuți, a constatat că femeile din regiunile rurale ale țării întâmpină mai multe dificultăți. De ordin economic: multe pur și simplu nu au bani pentru medicamente, de ordin social: nu toate localitățile au oficii ale medicului de familie!

Dezbaterea  a fost moderată de jurnalista Alina Chiriac-Ivascu, de la Compania Teleradio Moldova, și va putea fi ascultată în curând pe frecvențele Radio Moldova.

Seria de emisiuni radio este realizată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Friedrich-Ebert-Stiftung  și AO Institutum Virtutes Civilis, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Friedrich Ebert Stiftung Moldova.