Primăvara - nesecat izvor de inspirație

       Deși iarna nu se prea lasă îmbrâncită de razele blânde și calde ale soarelui, iar Baba Odochia ne amintește că trebuie să-și scuture cojoacele, plăpândul firicel de iarbă își face loc prin țărâna amorțită spre lumina zilei. E început de martie. Se deșteaptă din somnul amorțirii natura. În văzduh planează maiestos păsările-vestitori ai primăverii. Plugarul, cu grijile gliei în suflet, se...

Dragobete, în Casa mare a Fanfarei „Plai Nistrean”

         Anul acesta Dragobetele a venit la Rezina acompaniat de sunetele muzicii de fanfară. Mai mult – chiar a fost găzduit de o fanfară. Vorba e că anume ziua de 24 februarie a fost aleasă de către conducătorul Fanfarei „Plai Nistrean”, Ion Stavinschi, pentru desfășurarea unui atelier de creație. S-a desfășurat evenimentul în biroul, în care exersează membrii fanfarei, în Palatul raional de Cultură „Nicolae...

Mariana Lupașco, femeia care trăiește prin frumos

        Încă de pe când era elevă, Mariana Lupașco frecventa biblioteca, participând la majoritatea activităților desfășurate în instituția noastră de cultură. Acum, când este mămică, în pofida problemelor grave de sănătate, găsește timp pentru a o ghida prin lumea frumosului și pe fetița sa, Evelina.         Având dragoste pentru cultură și tradițiile neamului, dar și...Atelier profesional pentru cadrele de specialitate din instituțiile de cultură

            Secția Cultură a Consiliului raional Rezina, în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), au organizat un atelier profesional pentru cadrele de specialitate din casele și căminele de cultură din raion. Evenimentul s-a desfășurat în prima jumătate a zilei de azi, 19 februarie, în Sala mică a Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov”.

            Petru început, șeful Secției Cultură, Angela Racu, a procedat la o evaluare a rapoartelor statistice și narative privind activitatea în anul 2020, prezentate de către conducătorii instituțiilor de cultură. Vorbitorul s-a referit detaliat la fiecare punct al rapoartelor, menționând momentele bune, dar și erorile comise de către autorii raportărilor, modalitatea de evitare a acestora pe viitor.

            Anul 2020, fiind unul influențat de noul coronavirus COVID-19, a afectat considerabil și activitatea instituțiilor de cultură, transferând-o, în mare parte, în on-line.

            Și, dat fiind faptul, că nu cunoaștem cum va fi situația și în anul curent, șeful Secției Cultură i-a îndemnat pe cei prezenți să se conformeze noilor condiții și să desfășoare activitățile preconizate cât mai eficient, cu un număr mic de spectatori, dar și utilizând mediul on-line – dată fiind situația din țară, dar și prevederile Hotărârii nr. 45 din 15 februarie curent a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

            Vorbitorul a stăruit chiar și asupra a câtorva aspecte, de care ar trebui să țină cont lucrătiorii de cultură în procesul de identificare, colectare și conservare a patrimoniului cultural din localitate, în toată diversitatea lui. Activitatea pe segmentul de referință este bine de început (sau de revenit la ea) cât mai curând.

            Asistența a fost salutată și de către vicepreședintele raionului Rezina în probleme juridco-sociale, Aurelia Grigoriță. Dumneaei a venit cu unele sfaturi importante cât privește activitatea contingentului respectiv și relația cu APL, care este și angajatorul lucrătorilor caselor și căminelor de cultură. A ținut să accentueze că angajații trebuie să activeze, să fie vizibili (acum, în condiții de pandemie – în spațiul on-line), să-și câștige stima și aprecierea, inclusiv din partea angajatorului, prin acțiunile desfășurate. „De pe rețelele de socializare, unde veți posta informația despre activitățile dumneavoastră, veți putea fi văzuți și de consăteni, colegi, rude, prieteni, de cei plecați peste hotare – toți vor vedea că lucrați”, le-a spus vicepreședintele celor prezenți.

            Totodată, Aurelia Grigoriță a atenționat asupra faptului că munca la distanță, acolo unde se folosește, nicidecum nu înseamnă să faci piața să te plimbi etc. „Omul trebuie să lucreze, iar activitatea lui să fie vizibilă. Nu este numaidecât să stăm în cabinete reci – putem merge să studiem patrimoniul cultural al localității, să desfășurăm diferite activități pentru conservarea și promovarea acestuia. Astfel vom pune punct o dată și pentru totdeauna neînțelegerilor între angajații din cultură și angajator (APL)”, a ținut să mai menționeze vicepreședintele raionului.

            Apoi, împreună cu Angela Racu și Diana Dicusarî, directorul CNCPPCI, a înmânat diplomele din partea Consiliului raional Rezina și premiile bănești celor care au participat la Festivalul „Cad fulgi de nea pe clinchet de clopoțel”, desfășurat în regim on-line la începutul anului curent.

            La rându-i, Dana Dicusarî a avut același mesaj către angajații din cultură -  „Îndemnul meu pentru dumneavoastră este să lucrați, să vă faceți activitatea complet, corect și bine, să fiți exemplu în toate, pentru că cultura este un adevărat pilon al societății. Atunci nici un angajator nu va avea obiecții față de activitatea persoanelor din cultură”.   

            În continuare, dumneaei a menționat potențialul artistic frumos și bun al raionului, îndemnându-i pe cei prezenți să se susțină reciproc, iar atunci când au nevoie de sfatul, ajutorul specialiștilor de la CNCPPCI – să-i solicite, dumnealor sunt gata pentru a-i susține.

            Diana Dicusarî a vorbit și despre Festivalul național-concurs de dans folcloric „La vatra horelor”, pe care CNCPPCI intenționează să-l desfășoare în format on-line, la începutul lunii aprilie 2021, despre obiective și condițiile de participare. Apropos, informația respectivă a fost expediată anterior tuturor colectivelor folclorice din raion.

            În continuarea atelierului de lucru, asistența l-a ascultat cu atenție pe Denis Gânga, specialist-coregraf la CNCPPCI, care le-a vorbit angajaților din cultură despre dansul folcloric – origini, semnificații, expresivitate.

            Cu mult interes au ascultat-o cei prezenți și pe Tamara Mogâldea, șeful Secției Arte tradiționale a CNCPPCI, care a procedat la o caracaterizare amplă a repertoriului unei formații folclorice, cum ar trebui să fie acesta ca să asigure conservarea și promovarea patrimoniului folcloric al fiecărei localități.

            Pe finanlul activității, lucrătorii de cultură din raion au avut posibilitatea să solicite opinia specialiștilor, să afle răspunsuri la întrebările care îi interesează.  

Aculina POPA

 

Acasă

În sus