Primăvara - nesecat izvor de inspirație

       Deși iarna nu se prea lasă îmbrâncită de razele blânde și calde ale soarelui, iar Baba Odochia ne amintește că trebuie să-și scuture cojoacele, plăpândul firicel de iarbă își face loc prin țărâna amorțită spre lumina zilei. E început de martie. Se deșteaptă din somnul amorțirii natura. În văzduh planează maiestos păsările-vestitori ai primăverii. Plugarul, cu grijile gliei în suflet, se...

Dragobete, în Casa mare a Fanfarei „Plai Nistrean”

         Anul acesta Dragobetele a venit la Rezina acompaniat de sunetele muzicii de fanfară. Mai mult – chiar a fost găzduit de o fanfară. Vorba e că anume ziua de 24 februarie a fost aleasă de către conducătorul Fanfarei „Plai Nistrean”, Ion Stavinschi, pentru desfășurarea unui atelier de creație. S-a desfășurat evenimentul în biroul, în care exersează membrii fanfarei, în Palatul raional de Cultură „Nicolae...

Mariana Lupașco, femeia care trăiește prin frumos

        Încă de pe când era elevă, Mariana Lupașco frecventa biblioteca, participând la majoritatea activităților desfășurate în instituția noastră de cultură. Acum, când este mămică, în pofida problemelor grave de sănătate, găsește timp pentru a o ghida prin lumea frumosului și pe fetița sa, Evelina.         Având dragoste pentru cultură și tradițiile neamului, dar și...„Garderoba Socială” – un Serviciu Modern de Bibliotecă, care a ajutat mulțime de oameni

         Zilele trecute l-am văzut pe părintele Serghei, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Pripiceni-Răzeși, în fața Bibliotecii Publice Raionale ”Mihai Eminescu”. Venise să ia de la bibliotecă o donațe de haine pentru beneficiarii Centrului de plasament pentru copii „Picături de suflet” din localitate. Din discuțiile pe care le-am avut ulterior cu directorul bibliotecii, dna Galina Davâdic, am aflat că nu este primul gest de caritate, pe care îl face instituția. Anume aici, la BPR „Mihai Eminescu” activează cu succes Garderoba Socială - un Serviciu Modern de Bibliotecă, inițiat ca un proiect-experiment social, în seara zilei de 8 septembrie 2017, de un grup de voluntari  inimoși din orașul Rezina, care în acest timp a reușit, cu susținerea oamenilor buni, să aducă bucurii și clipe frumoase în multe familii socialmente-vulnerabile.

         Procedând la o incursiune în trecut, dna Galina Davâdic își amintește despre perioada în care și-a luat începutul Garderoba Socială, dar și de acțiunile de caritate, pe care a reușit să le desfășoare: „Pe 9 septembrie 2017 am primit primele donații pentru o familie nevoiașă din satul Roșcana, după care au urmat: Tarasova, Țâpova, Solonceni, Stohnaia, Boșernița, Pripiceni-Răzeși, mai multe localități din raioanele Șoldănești, Orhei, Florești, orașele Chișinău, Râbnița și alte localități din republică...

         Trei ani frumoși de voluntariat, trei  ani, în care am adus bucuria la peste 200 de copii și adulți, trei  ani de noi prietenii și relații donator-beneficiar... Unii dintre beneficiari ne-au devenit prieteni buni - de exemplu, Natalia Florea, la începutul Garderobei avea 4 copii, acuma are 7 și toti anii aceștia a fost beneficiara noastră. Totodată, a avut parte și de donații personalizate pentru copii din partea Danielei Davâdic-Coțaga și a familiei Nadei Corcescu din Chișinău.

         Am început cu Caravana Bunătății pentru deținuții din Penitenciarul nr. 17 din Rezina, încă prin 2006, fiind cu ei într-un proiect câștigat de Bibliotecă de la Fundația Soros pentru extinderea serviciilor de bibliotecă pentru deținuți și cel mai frumos lucru este faptul că atunci această Caravană a fost susținută de Victor Lupașcu, om de afaceri, iar Garderoba Socială a fost concepută grație aportului imens, pe care l-a adus fiul lui - Sergiu Lupașcu...

         Apoi, pe lângă penitenciar am adăugat în lista noastră de beneficiari Școala Auxiliară-Internat și Azilul de Bătrâni „Căsuța Bunicilor” din orașul Rezina.

         Ideea de Garderobă Socială a venit mai mult din postările de pe net cu exemple din alte țări, inclusiv Italia, dar aflându-ma câteva zile în orașul Praga, unul din primele lucruri care mi-au atras atenția chiar în apropierea hotelului au fost boxele automate pentru haine, jucării, textile etc. Într-o dimineață am văzut acolo un bărbat care punea în ele haine, ștergare și chiar lucruri pentru animalele domestice. Din discuție, am înțeles că oricine poate aduce lucruri și depozita în boxe - se deschid automat, folosind un buton special, dar poți doar pune, de scos este imposibil - acest lucru îl fac reprezentanții unei organizații caritabile, care ajută nevoiașii și imigranții.

         Și m-am gândit atunci că dacă într-o țară europeană se face acest lucru, de ce nu l-am face și la noi, unde avem atâtea și atâtea situații încredibil de grele...

         Inițial și noi am discutat cum procedăm – colectăm finanțe pentru boxe sau găsim un spațiu. Am decis ca e mai simplu, fără cheltuieli, să găsim un spațiu cât de mic și acest spațiu l-am oferit noi.

         Cu Doamne ajută, dar și cu contribuția oamenilor cu suflet mare, grație donatorilor noștri, cu implicarea lui Sergiu Lupașcu și a lui Valentin Cernei, am amenajat un spațiu micuț, unde au fost instalate primele suporturi pentru cuierele de care sunt agățate hainele pentru o mai bună comoditate pentru beneficiari.

         Lucrurile frumoase din cadrul Garderobei Sociale continuă în toți acești ani și mă bucură faptul că i-am „molipsit” cu această idee și pe mulți din colegii mei chiar și din republică: am primit donații din partea doamnelor Natalia Dubencu, anterior coordinator în Programul Național Novateca: The Global Libraries Program in Moldova; Gabriela Bulduma de la Biblioteca Municipală „B. P. Hașdeu”, Chișinău; Natalia Ghimpu, BNRM, și alții.

         În răstimp „Am învătat că un om n-are dreptul să-l privească pe un altul de sus decât atunci când trebuie să se aplece pentru a-l ajuta să se ridice”, cum spunea  Gabriel Garcia Marquez, am învățat că „Înțelepciunea vieții e simplă: Fă ca pe unde ai trecut tu să fie mai bine decât înainte”, cum spunea marele nostru Nicolae Iorga.

         Prima noastră donație a fost pentru o familie cu 7 copii din satul Roșcana, după care a urmat repede un apel SOS de la altă familie cu 8 copii din satul Tarasova, care ne sunt beneficiari până în ziua de azi. A urmat familia Saharneanu de la Țâpova, careia i-a ars casa și a beneficiat de ajutorul nostru, dar și direct de cel al unei bune prietene a Garderobei - dna Iuliana Zupcău, româncă, de mai mulți ani stabilită în Italia, care a transportat donația direct în sat.

         Garderoba Socială, chiar de la primii pași, a fost susținută de voluntarii bibliotecii, care nu sunt alții decât oamenii simpli, inclusiv de peste hotare, de colegii mei bibliotecari și valoroșii noștri voluntari din Clubul Seniorilor de bibliotecă, președinte fiind o doamnă foarte activă – dna Tatiana Negară, și colegele ei – Valentina Burlaciuc, Valentina Lachi, Nadejda Scurtu și alte doamne, care la primul meu apel răspund întotdeauna cu „Da!”.

         Din cauza pandemiei și a pericolului de infectare, voluntarii Garderobei Sociale și-au modificat modul de activitate: venim noi în localitățile, care ne solicită suportul. Am început cu satele Roșcana, Păpăuți, Meșeni, Ignăței, Cogâlniceni, unde cu ajutorul mai multor sufletiști am transmis cutiile cu donațiile Garderobei Sociale.

         În Rezina suntem ajutați de partenerul nostru fidel - familia dnei Aliona Răducanu, iar la aniversarea celor trei ani, pe care i-am făcut pe 9 septembrie 2020, am organizat o activitate - Caravana Carității în satul Ciorna, avându-le ca parteneri pe dnele Elena Cazacu, șefa bibliotecii publice Ciorna, și Svetlana Oncea, directorul Casei de cultură din aceeași localitate. A fost o zi frumoasă în tot sensul cuvântului, pentru noi, voluntarii de la Garderoba Socială, donatorii și partenerii noștri.

         Chiar de dimineață am avut un flux necontenit de oameni, doritori să gasească câte ceva lucruri pentru sine, familie, vecini etc, dar și doritori să ne cunoască și să ne spună că facem un lucru bun și sunt doriți de asemenea activități, unde nimeni nu-i pune se semneze ceva, nu îi obligă să întoarcă ceva în loc, să voteze etc. Spre marea noastră bucurie, la Caravană au venit și oameni din satele vecine: Boșernița, Solonceni, Mateuți, Stohnaia și, practic, toate lucrurile cu care am mers încolo au fost repartizate.

         Am discutat cu mai multe persoane, care ne-au mulțumit mult pentru activitate și ne-au rugat să mai venim la ei, inclusiv cu haine de iarnă: au mulțumit pentru faptul că au făcut economii de bani și acum în loc de haine, vor procura produse alimentare. Mai mult - cineva mi-a zis că a făcut o economie bună, iar banii îi va folosi la procurarea lemnelor de foc. Ne bucurăm enorm.

         După Ciorna, am fost la Cuizăuca, la maternitatea Spitalului Raional Rezina,  pe la familii socialmente-vulnerabile din Rezina, Boșernița, Stohnaia. Chiar și în    Proiectul „Punguța cu 2 cărți”, aflat în derulare la biblioteca noastră, avem antrenate familii socialmente-vulnerabile.

         Mă bucur mult că am parte de oameni sufletiști, oameni de o omenie și o cumsecădenie rară, care prin exemplul lor „îi molipsesc” și pe alții și astfel numărul partenerilor crește zi de zi:

         - pentru susținerea familiilor nevoiașe în timpul pandemiei, familia dnei Valentina Țonici a transmis 10000 mii de lei, din care, cu suportul dnei Aliona Răducanu, au fost pregătite colete alimentare pentru 79 de familii, iar pentru susținerea medicilor de la Spitalul raional, Centrul de Sănătate Rezina,  Secția Consultativă și Serviciul de Urgențe, această familie a donat 5000 mii de lei, din care au fost procurate mai multe lucruri necesare medicilor, antrenați în lupta cu COVID-19;

         - Târgul Mămicilor, Toamna, 2017: Tatiana Rusu și Larisa Grădinari, tinere mămici din Rezina, au susținut „dulce” acest târg și au venit cu cupcake de ciocolata și vanilie, zefir din piureu de fructe, fursecuri și renumita torta de morcov, iar banii colectați au fost donați familiilor cu mulți copii din Tarasova, Rezina și Stohnaia;

         - Târgul Mămicilor, care a avut un impact frumos în comunitate, a fost urmat de Târgul de Crăciun, Târgul Caritabil, organizat de mămicile din echipa Garderobei Sociale, Clubul Seniorilor de pe lângă bibliotecă și Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu”. Personal, consider că acolo unde se adună oamenii pentru o faptă bună, şi Dumnezeu pune umărul. Și de această dată, activitatea noastră a demonstrat (și ne-a bucurat faptul) că mai suntem apţi de compasiune şi altruism, întru ajutorarea celor mai puţin fericiţi ca noi: e creștinește să faci un bine;

         - Campania de caritate în susținerea tânărului Nicușor Untilă „Un cântec pentru Nicușor Untilă”, susținută financiar de dna Valentina Țonici, o bună prietenă de a noastră, stabilită de mai mulți ani în Italia;

         - Caravana de Crăciun – cadouri de sărbători pentru mai multe familii din oraș și raion;

         - Caravana Carității-2019, prima ediție, unde am avut donații și de cărți din partea unei familii din Chișinău și am rămas plăcut surprinsă de atitudinea unui bărbat venit la Caravană - s-a îndreptat direct la cutia cu cărți și vorbea cu soția că iată a găsit niște cărți cu povești și le va citi copiilor săi. Sincer, m-am bucurat de discuția lor și m-am convins că lectura nu are bariere, barierele sunt prețurile înalte la cărți și ei nu-și pot permite să le cumpere;

         - donație (personală) de 1000 lei pentru o doamnă, medic-cardiolog la Centrul Mamei și Copilului, depistată cu cancer mamar, sora unei colege-bibliotecare din Chișinău;

         - activități culturale în colaborare cu Clubul Seniorilor Bibliotecii (președinte - dna Tatiana Negară).

         Vestea despre activitatea Garderobei Sociale de pe lângă Biblioteca Raională „Mihai Eminescu” a ajuns și la familiile nevoiașe din orașul Orhei. Acest lucru mă bucură, dar și mai mult mă întristează faptul că este foarte, foarte multă lume sărăcită complet, ce îndură lipsuri, despre care nici nu-ți imaginezi. De acolo ne-a venit o familie, căruia dna Irina Cerici, profesoară de liceu, i-a cadonat mai multă mobilă, albituri, tacâmuri și căreia îi ajutăm permanent.

         A face bine este ceva normal. Și o repet: A face bine este ceva normal! Nu trebuie lauri, aplauze pentru asta. Atunci, când fiecare dintre noi va considera că a împărţi, a ajuta, a salva, a te implica sunt lucruri fireşti şi nu excepţii demne de aplaudat, abia atunci calitatea vieţii noastre, a tuturor oamenilor, se va îmbunătăţi. Nu e uşor. E poate cea mai grea misiune pe care Bibliotecă Publică Raională „Mihai Eminescu” putea să şi-o asume, întrucât se luptă cu o mentalitate cu rădăcini adânci, care susține că biblioteca poate să ofere doar cărți, informații, acces la calculatoare și nicidecum altceva. Încă ceva: Nu eşti un om special atunci când faci un bine. Abia atunci eşti un om normal.

         Eu și colegii mei, care s-au implicat necondiționat în activitatea Garderobei Sociale, ne propunem să inspirăm cât mai mulţi oameni să privească actul de a face bine ca pe ceva firesc, parte din rutină, iar Biblioteca - un centru comunitar, unde fiecare își găsește ceea ce îi place, ceea ce îi lipsește. Haideţi să ne obişnuim cu binele! Să credem cu tot sufletul. Să credem cu toate forţele în puterea noastră de a privi binele ca pe ceva normal, să credem în schimbare, să credem că se poate, să credem în noi.

         Garderoba Socială și-a făcut prieteni devotați și peste hotare: este vorba despre dna Monica Pil, româncă, stabilită de mai mulți ani în Spania, și dna Valentina Țonici, rezineană, stabilită în Italia, care pe lângă donațiile de haine, are grijă la fiecare An Nou, Crăciun și Paște să îndulcească beneficiarii și pe noi cu cozonaci italieni. Astăzi aduc sincere mulțumiri tuturor donatorilor Garderobei Sociale și le doresc sănătate, binecuvântare și numai bucurii în drumul vieții: Sergiu Lupascu, Tatiana Negara, Valentina Tonici  Svetlana Rusu, Maia Leahu, Nadea Corcescu, Lary Gradinari, Tatiana Rusu, Anisoara Pazuratii, Dumitru Stavila, Eugen și Natalia Pârțu, Elena Carpovici, Natalia Vitenco, Diana Mardari, Natalia Dubencu, părintele Stanislav Atamanenco, Valentina Cebotar-Camerzan și discipolii de la IP „LT „Alexandru cel Bun” din Rezina, Irina Cerici, Alina Iaroțcaia, Cristina Oncea, Liuba Grosu Popovici, Iuliana Seremet, Daria Ciornâi, Oxana Ursu, Tatiana Lesan, Maria Grejdian, Vera Grăjdieru, Victor Grăjdieru, Maria Ciolan, Galina Iarmolenco, Ira Diacenco, Galina Samoila, Sorina Fedorenciuc, Mihaela Arhip, Ala Cușnir, Aliona Ojog, Dumitrița Iurcu, Nina Schitco-Căpățină, Olesea Cazacu, Mașa Muntean, Ana Zingaliuc, Asia Rol, Olga Lisnic și încă mulți-mulți alții, cărora le dorim sănătate, bunăstare și bucurii!

Sănătate tuturor!

 

Trebuie mai mult decât un măr,

Să umpli un paner.

Trebuie mai mult decât un pom,

Să cânte livada sub cer.

 

Dar nu trebuie decât un om,

Pentru ca un dram de bunătate

Să lucească asemeni unui măr,

Pe care să-l împarți pe jumătate...

(Maurice Careme)”

Pentru conformitate, Aculina POPA

 

Acasă

În sus