Prevenim abuzarea copiilor în mediul online

            Unele relații pe care le construiesc copiii pe Internet pot fi periculoase. Chiar dacă i se pare că vorbește cu un adolescent de vârsta sa, nu e sigur cine-i în spatele monitorului și care sunt adevăratele intenții ale acelei persoane.             Păstrați relația caldă cu copilul, adolescentul.             Ajutați-l să gândea...

Stimaţi angajați în ramura construcţiilor din raionul Rezina!

     Tradiţional, în fiecare an, în a doua duminică a lunii august, în Republica Moldova este sărbătorită ziua profesională a constructorilor.      Cu ocazia frumoasei sărbători, vă adresez cele mai sincere felicitări şi urări de bine, îmi exprim recunoştinţa pentru substanţiala Dumneavoastră contribuţie la construirea şi prosperarea raionului și a ţării. Prin munca asiduă, depusă zilnic pe acest tărâm,...

Subiectul principal - libera circulație a medicilor, pacienților și elevilor din regiunea transnistreană în instituțiile din Rezina

        Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a efectuat, ieri, o vizită în Rezina, unde a discutat cu administrația publică locală, cu medicii locuitori din regiunea transnistreană, care au ales să fie cazați temporar în Rezina din cauza restricțiilor de circulație impuse de Tiraspol, dar și cu pedagogii de la Liceul Teoretic „Olimp”.         Reprezentanții spitalului raional Rezina au vorbit des...Membrii Comisiei raionale de Sănătate Publică s-au întrunit în ședință

         În dimineața zilei de azi, membrii Comisiei raionale de Sănătate Publică s-au întrunit într-o ședință, prezidată de către Valeriu Ciorici, președintele raionului, președintele comisiei în cauză. Chiar în debut, dumnealui a menționat că pe agenda de lucru sunt două aspecte – cel cu privire la situația epidemiologică la infecția cu coronavirus de tip nou COVD-19 în raion (agravată în ultima perioadă de timp) și cel cu privire la examnarea demersurilor unor cetățeni și al președintelui raionului Rezina.

         În continuare, medicul epidemiolog Ion Cheptene a informat asistență că, la acel moment, în raion erau înregistrate 160 de cazuri de COVID-19. Astfel, raionul Rezina se află cam pe poziția 25 în topul raioanelor. Pe parcursul ultimei săptămâni, numărul infectaților în raion a fost de 32 – un antirecord pentru noi. După categoria de vârstă, cele 160 de cazuri se distribuie în felul următor: 0-9 ani – 6 cazuri; 10-19 ani – 4 cazuri; 20-29 de ani – 11 cazuri; 30-39 de ani – 20 de cazuri; 40-49 de ani – 35 de cazuri; 50-59 de ani – 42 de cazuri; 60-69 de ani – 26 de cazuri și mai mult de 70 de ani – 16 cazuri.

         Femeile infectate sunt în număr de 95 (68%), bărbații – 65. La decese întâietatea o dețin bărbații – 3 cazuri la 1.

         Toate cazurile sunt cu transmitere locală.

         Erau afectate 23 de localități din raion: Rezina – 87 de cazuri; Cinișeuți – 13; Cuizăuca – 9; Țahnăuți – 7; Echimăuți, Horodiște și Gordinești – câte 4 cazuri; Bușăuca, Păpăuți, Piscărești, Trifești, Saharna, Țareuca – câte 3 cazuri; Pripiceni, Mateuți, Sârcova, Cogâlniceni – câte 2 cazuri și satele Meșeni, Peciște, Otac, Țâpova, Roșcani, Ignăței – câte un caz.

         Dintre persoanele COVID-pozitive, 39 sunt angajați ai instituțiilor medicale  din raionul Rezina, alții 2 activează în raionul Orhei. La fel, sunt 33 de pensionari, 14 neangajați în câmpul muncii, 10 copii, 3 gravide, 3 preoți etc. Din 160 de cazuri înregistrate, la data respectivă 92 erau recuperate, alți 27 de pacienți se aflau la tratament în spitale din orașele Chișinău, Rezina și Orhei, 37 erau tratați la domiciliu. Cu mare părere de rău, raionul, după cum am menționat mai sus,  înregistrează și 4 persoane decedate.

         Din cazurile active, 14 sunt angajați ai fabricii de cablaje din Orhei, 16 - lucrători medicali, 17 – pensionari etc.

         Capabilă să ne pună pe bune în gardă a fost și informația, făcută publică de către directorul IMSP „Centrul de Sănătate Rezina”, Silvia Popov. Potrivit dumneaei, situația este într-o continuă agravare. „Azi am prelevat 34 de teste, posibil ca, la finalul zilei, să avem vreo 20 de cazuri COVID-pozitive. Efectuăm un volum enorm de lucru, dar am rămas foarte puțini, oamenii nu conștientizeasă pe deplin pericolul, nu ne ascultă. Avem lucrători medicali la tratament, azi am testat încă un medic și șase asitenți medicali. Muncim la maximum toți, ne străduim să facem față, dar nu știm cum va evolua situația. Voi face o solicitare către ministerul nostru și, dacă ni se va permite, vom sista măcar pentru 2-3 săptămâni investigațiile profilactice, activitatea comisiilor profilactice - practic nici nu are cine face aceste volume de lucru - medici sunt puțini. Dar avem foarte mulți pacienți”, a spus în cadrul ședinței Silvia Popov.

         Anatolie Popa, șeful Secției Securitate Publică a Inspectoratului de Poliție Rezina, a propus identificarea, în comun, a unor acțiuni de monitorizare a situației în unitățile de alimentație publică și magazine. În urma dezbaterilor, s-a convenit ca, o echipă din colaboratori ai trei stucturi – poliția, siguranța alimentelor și sănătatea publică, să meargă de două ori pe săptămână, marția și sâmbăta, în diferite unități de alimentație publică și magazine pentru a ține sub monitorizare situația și a verifica nivelul de respectare a normelor igienice.

         Valentin Botnari de la Direcția pentru Siguranța alimentelor Orhei, cu raza de acoperire și a raionului Rezina, a menționat că, în urma celor 121 de controale efectuate de către angajați în teritoriu, au fost întocmite și procese-verbale, cel mai frecvent întâlnite abateri fiind purtarea necorespunzătoare a măștilor de protecție, lipsa mănușilor, nerespectarea distanței sociale.

         Valeriu Ciorici a stăruit și asupra situației din spitalul raional. Astfel, instituția medicală dispune de 15 paturi pentru tratamentul persoanelor infectate cu COVID-19 și de două aparate de respirație asistată. Pe moment, în secție erau 14 pacienți, alții 6 se aflau în Secția Triere, în așteptarea rezultatelor la testele prelevate.

         Dintre cei 122 de medici de la spitalul raional, testați la COVID-19, testele a 18 persoane au ieșit pozitive. Președintele Ciorici a amintit și de faptul că, pentru procurarea celor necesare în lupta cu pandemia, Consiliul raional Rezina a alocat instituțiilor medicale peste 150 de mii de lei, menționând că: „Dacă va fi necesar, vom mai aloca”.

         Un alt aspect, despre care au discutat membrii Comisiei, a fost cel referitor la monitorizarea regimului de autoizolare la domiciliu a persoanelor suspecte la boală și a celor sosite de peste hotarele țării. Și în acest caz dezbaterile au fost multe, iar, pe final, președintele Valeriu Ciorici a menționat în context că tuturor primarilor le va fi expediată Hotărârea Comisiei Naționale de Sănătate Publică nr. 21 din 24 iulie 2020, fiind, împreună cu asistenții sociali și lucrătorii medicali, atenționați asupra asigurării strictei respectări a prevederilor Hotărârii respective, îndeosebi monitorizarea respectării regimului de autoizolare la domiciliu a persoanelor suspecte la boală și a celor venite de peste hotarele Republicii Moldova.

         În continuare, cu refererire la cea de-a doua chestiune din agenda de lucru, Valeriu Ciorici le-a comunicat membrilor Comisiei raionale de Sănătate Publică că a fost solicitat de către câțiva cetățeni care activează în piață, la poarta mare, care, în scopul fluidizării fluxului de oameni, a fost închisă. Spun că pe movivul acesta, au rămas fără venit, deoarece cumpărătorii practic nu trec pe acolo. Pe final și în urma explicațiilor oferite de mai mulți membri ai Comisiei, printre care Anatolie Popa și Valentin Botnari, s-a decis ca acestor persoane să li se pună la dispoziție locuri pentru comercializarea producției la tarabele existente, doarece deschiderea porții ar complica dirijarea fluxului uman pe teritoriul pieței.

         Cât privește demersul președintelui raionului către membrii  Comisiei raionale de Sănătate Publică, acesta a vizat desfășurarea, până la data de 10 august curent, a ședinței Consiliului raional Rezina, cu respectarea tuturor prevederilor  Hotărârii Comisiei Naționale de Sănătate Publică nr. 21 din 24 iulie 2020.

Aculina POPA

Acasă

În sus