Orarul de deservire a cetăţenilor de către subdiviziunile teritoriale ale CTAS în perioada 01-15 iulie

        Ținând cont de recomandările Comisiei pentru Situaţii Excepţionale şi Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică ale Republicii Moldova, subdiviziunile teritoriale ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în perioada 01-15 iulie curent, continuă să deservească beneficiarii într-un regim special pentru a proteja sănătatea cetățenilor şi specialiștilor săi și a preveni răspândirea Covid-19....

Noi reguli privind vârsta de pensionare intră în vigoare de azi, 1 iulie

        Pentru  a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, solicitantul trebuie să atingă vârsta standard de pensionare și să contribuie la sistemul public de pensii o anumită perioadă de timp.         Începând cu azi, 1 iulie, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 59 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până la 1 iulie 2028. Stagiul complet de cotizare...

Acțiuni de prevenire a infecției COVID-19 în localitățile raionului

        La 29 iunie curent, angajații Secției Securitate publică a Inspectoratului de Poliție (IP) Rezina au organizat și desfășurat, în localitățile raionului, acțiuni de informare și monitorizare a restricțiilor, impuse pe perioada stării de urgență în sănătatea publică.         În cadrul măsurilor întreprinse, au fost desfășurate următoarele acțiuni de prevenire:...Ședința extraordinară a Consiliului raional - amânată pentru vremuri mai bune

        S-a întâmplat ieri, vineri, zi pentru care, cu începere de la ora 12.00, era preconizată desfășurarea ședinței extraordinare a Consiliului raional Rezina. Agenda de lucru a forului raional conținea 9 chestiuni, inclusiv cele cu privire la activitatea, în anul 2019, a Direcției Învățământ, Tineret și Sport, a Secției Cultură, a Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei și a Direcției Finanțe.

        În debut, președintele raionului, Valeriu Ciorici, a solicitat ca în Sala de conferințe a Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov”, în care urmă să-și desfășoare lucrările ședința, să rămână doar 50 de persoane, pentru a respecta regulile de comportament în perioada pandemiei de COVID-19 și prevederile Hotărârii nr. 17 din 23 iunie 2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

        După aceasta, consilierul Oleg Negură a solicitat cuvânt pentru a face publice o declarație și un demers. Declarația era adresată secretarului Consiliului raional, Vasile Gobjilă, și comunica faptul că cei 6 consilieri raionali, aleși pe listele PDM în urma scrutinului local din toamna anului trecut, en-corpore, aderă la PP „Pro-Moldova” și că în continuare fracțiunea va purta numele de „Pro-Moldova”. Unii dintre cei prezenți în sală au apludat decizia celor 6 consilieri.

        Demersul consilierilor „Pro-Moldova” era adresat președintelui raionului, Valeriu Ciorici, și viza imposibilitatea desfășurării ședinței și amânarea acesteia pentru o dată de după 15 iulie 2020, dată până la care a fost prelungită starea de urgență în sănătatea publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Motivul autorilor demersului – prezența în sală a mai multor persoane cu vârsta 63+ și lipsa listei de evidență epidemiologică a evenimentului. Dânșii aminteau și prevederile pct. 9 al hotărârii în cauză, care stipulează că, „nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în prezenta hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate”, mai adăugând și faptul că „urgența în petrecerea acestei ședințe extraordinare nu constituie o necesitate stringentă”.

        A urmat o rundă de păreri și dezbateri, în cadrul căreia a fost amintit și faptul, că unii dintre solicitanții amânării ședinței, cu doar trei zile mai devreme, participaseră la ședința Consiliului orășenesc Rezina. La solicitarea lui Valeriu Ciorici a fost luată o pauză pentru ca, împreună cu președinții fracțiunilor, să se decidă asupra desfășurării ședinței.

        La revenirea în sală, Valeriu Ciorici, înainde de a face publică decizia cu privire la desfășurarea ședinței Consiliului raional, a menționat: „Văd că se încearcă a-mi pune bețe în roțile carului, pe care l-am luat în spatele meu. Cu sprijinul dumneavoastră, stimați colegi, împreună, putem izbuti multe, dar mă întreb: de ce unii dinte colegi nu vor să știe despre cum unii dintre angajații Consiliului raional au primit în ultimii 2 ani câte două salarii de funcție; cum n-au fost anunțate concursuri la funcțiile publice vacante, cum n-au fost desfășurate proceduri de achiziții…” Și președintele a numit mai multe sume, de milioane de lei, cheltuirea cărora trezește mari semne de întrebare. „Chiar dumneavoastră nu vreți să știți realitatea din raion? Doar în perioada preelectorală le-am promis alegătorlor că vom face totul ca să fie liniște și legitimitate în activitate.

        Ținând cont de cele ce se întâmplă azi, vreau să vă spun că COVID-ul e la noi aici, în sală, în Consiliul raional, încă nu l-am combătut.

        Eu îmi retrag dispoziția de convocare și anulez ședința de astăzi”.

        Data desfășurării ședinței Consiliului raional va fi stabilită printr-o dispoziție adăugătoare.

Aculina POPA

Acasă

În sus