Orarul de deservire a cetăţenilor de către subdiviziunile teritoriale ale CTAS în perioada 01-15 iulie

        Ținând cont de recomandările Comisiei pentru Situaţii Excepţionale şi Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică ale Republicii Moldova, subdiviziunile teritoriale ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în perioada 01-15 iulie curent, continuă să deservească beneficiarii într-un regim special pentru a proteja sănătatea cetățenilor şi specialiștilor săi și a preveni răspândirea Covid-19....

Noi reguli privind vârsta de pensionare intră în vigoare de azi, 1 iulie

        Pentru  a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, solicitantul trebuie să atingă vârsta standard de pensionare și să contribuie la sistemul public de pensii o anumită perioadă de timp.         Începând cu azi, 1 iulie, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 59 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până la 1 iulie 2028. Stagiul complet de cotizare...

Acțiuni de prevenire a infecției COVID-19 în localitățile raionului

        La 29 iunie curent, angajații Secției Securitate publică a Inspectoratului de Poliție (IP) Rezina au organizat și desfășurat, în localitățile raionului, acțiuni de informare și monitorizare a restricțiilor, impuse pe perioada stării de urgență în sănătatea publică.         În cadrul măsurilor întreprinse, au fost desfășurate următoarele acțiuni de prevenire:...Copilărie – miracol și magie

        În acest an, în teritoriul raionului Rezina, dar și în întreaga țară, sărbătoarea copilăriei a decurs altfel – preponderent în spațiul online sau în grupuri mici, cu respectarea regulilor impuse de pandemia COVID-19.

        Pentru a nu eclipsa din frumusețea și farmecul zilei de 1 iunie, administrația Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov” din Rezina (director – Daria Ciornâi) a inițiat un concurs online, invitându-i să participe pe toți copilașii din raion, dornici să se manifeste în cântec, dans, declamare de poezii, pictură, interpretare instrumentală. Nobila intenție a fost susținută de către Direcția Învățământ, Tineret și Sport Rezina (șef – Lilia Lazari) și Secția Cultură (șef – Angela Racu).

        Copilașii s-au dovedit entuziasmați și n-au întârziat să reacționeze pozitiv. Astfel, potrivit directorului PRC „Nicolae Lupov”, Daria Ciornâi, în Concursul „Copilărie - miracol și magie” au participat 28 de copilași din diferite localități ale raionului Rezina. În urma examinării prestației lor în probele anunțate mai sus, organizatorii au desemnat 22 de participanți, care s-au manifestat mai bine. În special, Daria Ciornâi a ținut să-i menționeze pe următorii: Emiliana Gangan din satul Mateuți, care a propus o poezie teatralizată; Valeria Braga din Rezina, care a venit cu o creație proprie; Oxana Șevcenco și Xenia Bordian, din orașul Rezina, ambele cu vârsa de 5 anișori și cu talent în ale declamatului poeziilor.

        La interpretarea cântecului s-au deosebit Cătălina Cotoman din Cuizăuca și Vitalina Catană din Rezina; la pictură - Mihai Popușoi și Iuliana Talpă, ambii din Rezina. Întâietatea în categoria „Dans” a deținut-o Valeria Bordian din Rezina. Samira Kalkavan din Ciorna și Laurențiu Popușoi din Cogâlniceni au interpretat piese instrumentale: Samira – la pian, iar Laurențiu – la vioară.

        „Scopul concursului a fost de a-i felicita pe copilașii noștri  și a-i bucura nițel în aceste timpuri de pandemie. Și, bineînțeles, în a depista și promova copiii talentați din raion”, a menționat Daria Cornâi, mai adăugând că acest concurs va servi drept punct de pornire pentru desfășurarea unui altui concurs - „Se caută o stea” și a regretat că numărul participanților din satele raioului a fost relativ mic: „Mi-ași fi dorit să participe mai mulți copii, mai ales din satele raionului”.

        Pe 3 iunie, dimineață, învingătorii, împreună cu părinții, au fost invitați în Sala mică a Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov” pentru înmânarea diplomelor și premiilor. Au fost invitați în două reprize, pentru a nu-i supune riscului infectării cu coronavirus.

        În debutul manifestării, Daria Ciornâi a relatat o frumoasă poveste despre copilșaul-înger, ocrotit și ajutat de către doi îngeri pământești – mama și tatăl. Și le-a dorit copilașilor ca îngerii păzitori să le fie mereu în preajmă, iar ei să le mulțumească prin cumințenie și fapte bune.

        Președintele raionului, Valeriu Ciorici, prezent la sărbătoare, le-a dorit copiilor să trăiască din plin miracolul acestei vârste frumoase, iar părinților le-a mulțumit pentru susținerea și încurajarea, oferite celor mici, în participarea la concursurile desfășurate de către administrația raionului prin intermediul instituțiilor, inclusiv celor de cultură. Totodată, i-a asigurat de susținerea tuturor inițiativelor frumoase - „dumneavoastră veniți cu idei, cu inițiative, noi le vom susține. E bine știut - cine nu are grijă de copii, nu are viitor”.

        Apoi, președintele Valeriu Ciorici, împreună cu Angela Racu, Lilia Lazari și Daria Ciornâi, a procedat la înmânarea premiilor. Diplomele le-au primit părinții, iar copiilor le-au fost oferite cadouri, inclusiv dulciuri. Merită atenție cănuțele personalizate, pe care le-au primit participanții de la organizatorii concursului și care încă mult timp le vor aminti de vara anului 2020 și de un concurs desfășurat online, pe timp de pandemie. Cei care desenează s-au bucurat și de mape pentru desen; cei împătimiți de poezie și cântec – de agende frumoase; cei mai mici au găsit în punguțele lor baloane, creioane colorate, carioca... Într-un cuvât – organizatorii s-au străduit să le provoace bucurii și să-i facă să trăiască sentimente frumoase.

        Unii dintre premianți, recunoscători, au declamat poezii. Iar organizatorii au apreciat mult atitudinea conducerii raionului în persoana președintelui Valeriu Ciorici față de concurs și participanți.

        Pe final, copiii și părinții lor au fost felicitați și apreciați de către șeful Secției Cultură, Angela Racu. Dumneaei le-a mulțumit tuturor pentru organizarea și desfășurarea concursului, exprimându-și convingerea că la scurt timp vom reveni la viața normală, iar copilașii se vor putea bucura pe deplin de soarele unei veri care prinde a intra în drepturile sale.

Aculina POPA

Acasă

În sus