Orarul de deservire a cetăţenilor de către subdiviziunile teritoriale ale CTAS în perioada 01-15 iulie

        Ținând cont de recomandările Comisiei pentru Situaţii Excepţionale şi Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică ale Republicii Moldova, subdiviziunile teritoriale ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în perioada 01-15 iulie curent, continuă să deservească beneficiarii într-un regim special pentru a proteja sănătatea cetățenilor şi specialiștilor săi și a preveni răspândirea Covid-19....

Noi reguli privind vârsta de pensionare intră în vigoare de azi, 1 iulie

        Pentru  a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, solicitantul trebuie să atingă vârsta standard de pensionare și să contribuie la sistemul public de pensii o anumită perioadă de timp.         Începând cu azi, 1 iulie, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 59 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până la 1 iulie 2028. Stagiul complet de cotizare...

Acțiuni de prevenire a infecției COVID-19 în localitățile raionului

        La 29 iunie curent, angajații Secției Securitate publică a Inspectoratului de Poliție (IP) Rezina au organizat și desfășurat, în localitățile raionului, acțiuni de informare și monitorizare a restricțiilor, impuse pe perioada stării de urgență în sănătatea publică.         În cadrul măsurilor întreprinse, au fost desfășurate următoarele acțiuni de prevenire:...Aprobat de Guvern! Când și cum vor recupera bugetarii zilele declarate libere de către CSE a Republicii Moldova

         Bugetarii vor recupera toate zilele declarate de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) ca zile libere, în timpul stării de urgență, care a expirat la 15 mai. Un proiect de hotărâre în acest sens, elaborat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), a fost aprobat azi de către Guvern.

         Salariații din instituțiile/autoritățile publice urmează să recupereze 22 de zile de muncă. Este vorba despre zilele din martie-aprilie 2020, atunci când bugetarii au fost obligați să stea acasă din cauza pandemiei. Astăzi, Guvernul a decis când și în ce mod vor fi făcute aceste recuperări. Prin urmare, bugetarii vor lucra 12 sâmbete, urmând să recupereze și orele de lucru, echivalente cu alte 10 zile de lucru.

         Bugetarii vor recupera 12 zile în următoarele zile de sâmbătă, pe parcursul anului 2020: 13 iunie, 27 iunie, 4 iulie, 18 iulie, 1 august, 15 august, 5 septembrie, 19 septembrie, 3 octombrie, 17 octombrie, 31 octombrie și 14 noiembrie. În aceste zile activitatea salariaților cu durata normală a timpului de muncă  va fi organizată  după următorul regim de muncă: de la 08.00 până la 16.30, cu pauza de masă de la 12.00 până la 12.30.

         De asemenea, orele de lucru, echivalente cu 10 zile libere, vor fi recuperate, începând cu 1 iulie 2020, prin majorarea, în zilele de luni până vineri, a timpului zilnic de muncă cu o oră și reducerea pauzei de masă cu 30 minute. În aceste zile, bugetarii vor lucra după următorul orar: de la ora 08.00 până la 17.30, cu pauza de masă de la 12.30 până la 13.00, în instituțiile/autoritățile publice din subordinea Guvernului, pentru salariații cu durata normală a timpului de muncă.

         Angajații altor instituții și autorități publice vor lucra după un orar elaborat de conducătorul entității. 

         Evidența zilelor/orelor necesare de recuperat se va ține de către angajator în mod individual, pe fiecare salariat, inclusiv pe salariații care, în perioada următoare, vor solicita concediu de odihnă anual, concediu paternal sau concediu neplătit sau vor avea raporturile de muncă/serviciu suspendate, inclusiv  pe motiv de boală sau traumatism, până la recuperarea deplină a zilelor declarate libere. Ordinul privind zilele/orele necesare de a fi recuperate se va aduce la cunoștința salariaților sub semnătură.

         În caz de încetare a contractului individual de muncă/raporturilor de serviciu până la recuperarea deplină a zilelor declarate libere, angajatorul va reține din plățile ce se cuvin salariatului salariul achitat pentru zilele/orele nerecuperate.

         Prevederile enumerate mai sus nu se aplică salariaților care, în zilele de 30 martie–3 aprilie, 7 aprilie–17 aprilie, 21 aprilie–24 aprilie și 27 aprilie–30 aprilie 2020: au activat în baza dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale (salariații instituțiilor medico-sanitare, serviciilor de salvare, urgență, asistență socială, apărării naționale, ordinii publice și securității naționale); nu se aflau în raporturi de muncă cu unitatea în cauză; aveau suspendate contractele individuale de muncă/raporturile de serviciu; s-au aflat în concediu medical, concediu paternal, concediu de odihnă anual, concediu neplătit; au activat la decizia angajatorului (la distanță sau cu prezența în oficiu).

         Acești salariați nu au obligația de a se prezenta la muncă în zilele/orele declarate lucrătoare, iar salariul de funcție lunar al acestora nu va fi diminuat.

         În caz de necesitate, atragerea la muncă a salariaților respectivi în zilele enumerate mai sus poate fi dispusă de angajator, această muncă fiind considerată muncă prestată în zile de repaus, pentru care, cu consimțământul salariatului, poate fi acordată o altă zi liberă sau oferită retribuție în conformitate cu prevederile Codului muncii din contul și în limita cheltuielilor de personal prevăzute în bugetele respective.

Pentru conformitate, Aculina POPA

 

Acasă

În sus