Autorul „Albinuței”, omagiat de copilași rezineni

         Pe 14 martie, ziua în care, acum 85 de ani, poetul Grigore Vieru a venit în astă lume, la Palatul raional de Cultură „Nicolae Lupov”, cu implicarea angajaților,  a fost desfășurat un cenaclu literar-muzical „In memoriam Grigore Vieru”.          Inaugurat de către Daria Ciornâi, directorul instituției de cultură, cenaclul a fost continuat de către moderatorul Cristina Nicolaev...

Ecoul Afganistanului, viu și după trei decenii

         31 de ani s-au împlinit pe 15 februarie curent din ziua, în care ultimele trupe ale Armatei sovietice au părărsit Afganistanul. Rămâneau în urmă aproape zece ani de război, cu lacrimi, durere și multe vieți tinere, curmate în floarea vârstei…          La Rezina, acțiunile au demarat în dimineața zilei de 14 februarie, cu un marș al comemorării, care s-a deplasat...

Seminar raional pentru bibliotecari

         Bibliotecarii din raion au fost convocați pentru a participa la lucrările unui seminar cu tematica „Evaluarea rapoartelor anuale ale bibliotecilor publice teritoriale: implementarea prevederilor reglementare. Organizarea activităților în parteneriat”. După cum reiese și din tematică, dânșii, împreună cu Angela Ursache, specialist principal în domeniile Biblioteci, Patrimoniu și Muzee în Secția Cultură a...Apicultorii din raionul Rezina au creat o asociație de producție

        Astăzi, apicultorii din raionul Rezina s-au întrunit în Sala de ședințe a Consiliului raional pentru a decide asupra fondării unei asociații de producție în domeniul dumnealor de activitate. Președinte al ședinței a fost ales Vitalie Cuzuioc, care le-a vorbit celor prezenți despre avantajele aparteneței producătorilor apicoli la o asociație de producție și pașii, pe care urmează să-i întreprindă pentru a înregistra organizația și a o face activă și utilă pentru fiecare membru al ei. S-a dicutat și despre mărimea cotizației de membru, despre diverse momente, ce însoțesc proscesul de constituire și îngeristrare a unei atare structuri.

        În urma dezbaterilor, apicultorii prezenți au decis să aleagă un președinte, căruia să-i delegheze împuternicirile referitoare la înregistrarea asociației, deschiderea contului bancar etc. În unanimitate, dânșii au susținut candidatura tinerei și energicei apicultoare Doina Pantaz.

        După ce va efectua procedura de înregistrare a Asociației apicultorilor din raionul Rezina, pe care au decis s-o numească „Nistru”, Doina Pantaz îi va convoca într-o nouă ședință pe apicultori, în cadrul căreia vor trebui să aleagă Consiliul de administrație, Comisia de cenzori, să decidă asupra mărimii cotizației de membru etc.

        După, apicultorii n-au ratat ocazia de a discuta despre specificul iernării albinelor în sezonul rece al anului curent, despre problemele pe care le confruntă, să-și împărtășească din experiență.

        La întrunirea apicultorilor a participat Valeriu Ciorici, președintele raionului Rezina, și Vera Cernega, șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru a Consiliului raional.

        Potrivit informației furnizată de către Vitalie Cuzuioc, inspector principal la Direcția teritorială Siguranța alimentelor Orhei, cu raza de acoperire și a raionului Rezina, la moment, în raionul Rezina sunt înregistrați 211 apicultori. Potrivit datelor statistice, pe pacursul anului 2019, apicultorii rezineni au livrat către diferite unități de procesare 98 de tone de miere. Deci, raionul are potențial bun în acest domeniu, potențial în dezvoltare și care merită atenție. Totodată, este necesar ca producătorii să evolueze, să se modernizeze, să participe la training-uri, expoziții etc. În acest sens, de un mare ajutor le va fi și calitatea de membru al unei organizații, gen cea pe care au decis azi s-o creeze.

Aculina POPA

Acasă

În sus