Tinerii, susținuți de administrația raionului în intențiile de viitor

         Miercuri, 15 ianuarie curent, la inițiativa Serviciului Tineret și Asistență Investițională a Cosiliului raional Rezina și cu susținerea conducerii raionului în persoana președintelui, Valeriu Ciorici, a fost desfășurat o masă rotundă privind un potențial acord de colaborare pentru atragerea investițiilor în cadrul raionul Rezina cu AO „PRO-Development”.          La întrunirea...

Flori și recunoștință pentru Mihai Eminescu

        Și iar e miez de Ghenar… Chiar dacă el nu „fulguie rar”, ca în ”Colind”-ul lui Arcadie Suceveanu, oricum, ne duce cu gândul la Mihai Eminescu – un om puternic, de o luciditate excepțională, bine ancorat în realitatea socială și, mai ales, politică a vremurilor zbuciumate în care a trăit, un ziarist de excepție, un vizionar, un reformator…         Pe 15 ianuarie...

Stimați angajați în domeniul Culturii din raionul Rezina!

       Pe 15 ianuarie țara noastră sărbătorește Ziua Culturii Naționale sub auspiciile unui moment consacrat din istoria culturii noastre: aniversarea a 170-ea de la nașterea poetului Mihai Eminescu.        Astăzi, mai mult ca oricând, în epoca globalizării, avem datoria de a pune în valoare creația marilor înaintași, a tuturor celor care au contribuit și continuă să contribuie la expresia identității...Început de an cu sărbători, dar și griji destule

         Pregătirea și desfășurarea manifestărilor culturale, prilejuite de Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 170-ea de la nașterea poetului Mihai Eminescu, au constituit un capitol aparte în cadrul ședinței operative din dimineața zilei de luni, convocată de către președintele raionului, Valeriu Ciorici. Angela Racu, șeful Secției Cultură, a informat asistența despre suita de acțiuni, ce urmează să se desfășoare cu acest prilej, manționând că programul evenimentelor a fost plasat și pe site-ul Consiliului raional, iar președintele raionului a solicitat prezența tuturor angajaților la depunerea de flori la bustul lui Mihai Eminescu, care va avea loc în dimineața zilei de 15 ianuarie.

         Vera Cernega, șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru, a vorbit despre seminarul cu agenții economici din agricultură, primarii și inginerii cadastrali din primării, care vizează subvenționarea sectorului agricol și care va fi desfășurat pe 23 ianuarie curent. De fapt, este vorba despre o campanie de informare, desfășurată de către Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) vizavi de proiectele investiționale disponibile și procedura de depunere a cererilor de subvenționare. La fel, vor fi ascultați și cei prezenți la întrunire, opiniile, propunerile dânșilor referitoare la îmbunătățirea procesului de subvenționare, dificultățile pe care le confruntă în procesul de colectare a setului de documente necesare și depunerii dosarului de solicitare a suportului financiar.

         S-a discutat și despre necesitatea convocării primarilor într-o ședință cu conducătorii serviciilor desconcentrate în teritoriu, deoarece este necesar de abordat mai multe subiecte referitoare la relațiile dintre APL de nivelul I și structurile respective.

         Șeful Secției Administrație Publică, Ruslan Socol, a ținut să-și atenționeze colegii asupra faptului că legea cu privire la petiționare este abrogată și să fie cât mai corecți când oferă răspunsuri la solicitările cetățenilor, să țină deama de termene, dar și de respectarea prevederilor legale când vine vorba despre date cu caracter personal. Un alt aspect, asupra căruia a stăruit șeful Secției Administație Publică, a fost cel al coordonării cu superiorii a informațiilor oferite solicitanților, menționând: „Opinia trebuie să fie a autorității”.

         În scopul evitării situațiilor nedorite, Ruslan Socol a mai atenționat și asupra necesității respectării cu strictețe a regimului juridic al cadourilor, cu completarea corespunzătoare a registrelor respective.

         În aceeași zi de luni, urma să se desfășoare o ședință a președintelui raionului, Valeriu Ciorici, cu administratorii câtorva rute de transport în comun, unde au fost atestate mai multe nereguli la deservirea pasagerilor.

         Președintele raionului i-a solicitat șefului Direcției Învățământ, Tineret și Sport Rezina, Lilia Lazari, informație despre acțiunile agentului economic, care înalță un edificiu în preajma clădirilor fostei Școli auxiliare-internat din Rezina și, se pare, acaparează nelegal terenul instituției. Dumneaei a spus că, în repetate rânduri, a încercat să se întâlnească cu proprietarul, dar n-a reușit. Dacă nu se va prezenta pentru oferirea informației, dumneaei va apela la poliție.

         Valeriu Ciorici a întrebat și despre activitatea Muzeului raional de Etnografie și Istorie și numărul de angajați. Angela Racu a spus că, pe moment, acolo sunt trei angajați, dar și o sumedenie de probleme, gen lipsa agentului termic, a apei și serviciilor de canalizare a apelor reziduale.  

         Pe final, după ce le-a sugerat colegilor să fie mult mai receptivi la solicitările de ajutor și susținere din partea primarilor din raion, președintele Valeriu Ciorici i-a invitat pe toți doritorii să participe, duminică, 19 ianuarie, la sfințirea spațiilor de activitate a adminsitrației raionale.

Aculina POPA

 

Acasă

În sus