Vacanța de toamnă se prelungește

Vacanța elevilor va fi prelungită, anunță Ministerul educației. Astfel vacanța de toamnă va dura 9 zile, între 23 - 31 octombrie. Măsura are ca obiectiv prevenirea răspândiirii virusului Covid-19 și asigurarea profilaxiei și securității în instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal, se spune într-un comunicat al ministerului dat publicității luni. Ministerul le cere, în același timp, directorilor unităților de...

Stare de urgență în sănătate publică la nivel național

În contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu COVID-19, membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) au decis declararea stării de urgență în sănătate publică la nivel național, începând cu 10 septembrie 2021 și până la 30 octombrie 2021.   CNESP a stabilit noi măsuri de sănătate publică pentru limitarea răspândirii infecției COVID-19 în cadrul evenimentelor publice desfășurate...

Cod galben de alertă epidemiologică în raionul Rezina

Șase localități din raionul Rezina au fost plasate sub cod roșu de alertă epidemiologică. Este vorba despre satele Solonceni (3 cazuri la 1094 locuitori), Saharna Nouă (1 caz la 696 locuitori), Țareuca (2 cazuri la 1441 locuitori), Lalova (2 cazuri la 755 locuitori), Trifești (2 cazuri la 874 locuitori) și Pripiceni (3 cazuri la 1136 locuitori). Se întâmplă după ce în ultimele două săptămâni a crescut numărul de cazuri de coronavirus. În...Valeriu Ciorici, ales pentru un nou mandat președinte al raionului Rezina

         După ce, în anii 2003-2011, a condus raionul Rezina, Valeriu Ciorici revine în funcția de președinte al acestei unități teritorial-administrative. Este decizia a 16 consilieri raionali dintre cei 26 prezenți la ședința extraordinară a Consiliului raional, desfășurată pe 25 noiembrie curent în incinta Sălii de conferințe a Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov”.

         În debutul ședinței, în calitate de președinte al acesteia au fost propuse candidaturile lui Simion Tatarov și Leonid Balan, care a și condus ședința, fiind desemnat cu 14 voturi. După mai multe dezbateri vizavi de convocarea ședinței Consiliului raional și cine poate s-o facă în situația când raionul nu are încă un președinte, s-a trecut la examinarea aspectelor din ordinea de zi.

         Ședința, convocată la solicitarea a 10 consilieri raionali (8 membri ai fracțiunii PSRM, 1 – PP „Șor” și 1 – PDM) a conținut inițial în agenda de lucru 4 aspecte – „Cu privire la alegerea organelor de conducere ale comisiilor de specialitate ale Consiliului raional Rezina”, „Cu privire la alegerea președintelui raionului Rezina”, „Cu privire la alegerea vicepreședintelui raionului Rezina (pe problemele juridico-sociale)” și „Cu privire la alegerea vicepreședintelui raionului Rezina (pe problemele dezvoltării raionale)”. Consilierul PDM, Eleonora Graur, a propus pentru a fi inclusă în ordinea de zi, sub numărul 3, întrebarea „Cu privire la stabilirea numărului vicepreședinților raionului Rezina”. Cu 14 voturi „pentru” și 12 abțineri, subiectul a fost introdus în agenda de lucru, fiind votată (cu o abținere și 25 de voturi „pentru”) ordinea de zi deja cu modificarea respectivă.

         Inițial, consilierii au luat act de informația referitoare la alegerea organelor de conducere ale comisiilor de specialitate ale Consiliului raional Rezina. Astfel, Comisia Finanțe și Buget va fi condusă de președintele Oleg Negură (vicepreședinte - Lidia Onu și secretar – Irina Goncear). Președinte al Comisiei Juridico-Socială a fost ales Leonid Balan (vicepreședinte - Teodor Cuculescu și secretar - Andrei Silenco). Comisia Dezvoltare raională o va avea în calitate de președinte pe Livia Scutaru (vicepreședinte - Anatol Covalenco și secretar - Lidia Lazari).

         Cât privește alegerea președintelui raionului, consilierul PSRM Lidia Onu a propus candidatura lui Valeriu Ciorici, propunerea fiind susținută de 13 consilieri raionali. O altă propunere venise încă în startul ședinței de la Vasile Grigor, consilier PPDA – este vorba de candidatura consilierului raional Victor Lupașcu, susținut de 10 consilieri.

         Consilierii DA și PPDA, dar și consilierul neafiliat Simion Tatarov au insistat ca cei doi candidați să-și prezinte programul de activitate, la care președintele ședinței a replicat că „legea nu prevede dezbateri, prezentări de programe de activitate etc în asemenea cazuri”. În definitiv, propunerea a fost supusă votului, dar n-a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată în practică.

         În continuare, cu 16 voturi „pentru” (ale consilierilor PSRM, PDM și PP „Șor”) și 10 abțineri, în funcția de președinte al raionului Rezina fost ales Valeriu Ciorici, care a ținut să le mulțumească colegilor pentru susținere, mai menționând: „Este și va fi de lucru foarte mult. Le întind mâna tuturor consilierilor și le propun să lucrăm împreună pe parcursul a patru ani de zile pentru binele raionului. Iar programul de activitate îl voi prezenta la una dintre ședințele următoare ale Consiliului raional. Vă doresc succese tuturor”.

         A fost supusă votului și candidatura lui Victor Lupașcu, dar a întrunit doar 10 voturi „pentru”, 3 – „împotrivă” și 13 abțineri.

         Cât privește subiectul referitor la stabilirea numărului de vicepreședinți ai raionului, președintele nou-ales a propus ca acesta să fie de 2. Consilierul Vasile Grigor a propus ca să fie ales un singur vicepreședinte, reieșind din datele demografice și necesitatea utilizării rațională a banilor publici. Fiind supusă votului, propunerea președintelui Valeriu Ciorici a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi promovată – 14. 9 consilieri au votat „împotrivă”, iat 3 s-au abținut.

         În continuarea ședinței, la solicitarea președintelui raionului, a fost anunțată o pauză de 10 minute în scopul consultării fracțiunilor din Consiliul raional   referitor la candidaturile la funcțiile de vicepreședinți.

         După pauză, Valeriu Ciorici a anunțat rezultatele: fracțiunea PDM a înaintat candidaturile lui Teodor Cuculescu și Aureliei Grigoriță, fracțiunea PPDA - pe cea a Liubei Stavincschi, iar fracțiunea PAS – pe cea a lui Serghei Olaru la funcțiile de vicepreședinți. Totuși, spre aprobare Valeriu Ciorici a propus candidatura Aureliei Grigoriță la funcția de vicepreședinte al raionului Rezina în probleme juridico-sociale. În urma votului, propunerea a acumulat 14 voturi „pentru”  și 12 abțineri, Aurelia Grigoriță fiind aleasă în funcția respectivă.

         La funcția de vicepreședinte pe problemele dezvoltării raionale Valeriu Ciorici l-a propus pe Teodor Cuculescu. Fiind supusă votului, propunerea a întrunit 16 voturi „pentru” și 10 abțineri, Teodor Cuculescu fiind ales în funcția de vicepreședinte al raionului.

         Astfel, conducerea raionului, de acum încolo, o asigură președintele Valeriu Ciorici, asistat de vicepreședinții Teodor Cuculescu și Aurelia Grigoriță.

         Pe finalul ședinței, președintele nou-ales le-a sugerat celor prezenți ca, pe parcursul săptămânii curente, să vină cu propuneri, sugestii referitoare la proiectul bugetului raional pentru anul 2020.

Aculina POPA

 

        

 

        

Acasă

În sus