Posibilități de export în Federația Rusă

         Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova informează agenţii economici și producătorii agricoli despre posibilitatea exportării producţiei pomilegumicole autohtone către Federaţia Rusă, precum și a solicitării vămuirii produselor la orice post vamal rusesc, autorizat pentru vămuirea mărfurilor.          Decizia privind anularea limitărilor cu privire la perfectarea vamală a...

6 microbuze școlare, donate de Guvernul român, au ajuns în raionul Rezina

       Pe  21 iulie curent, în Piața Marii Adunări Naționale, am asistat la un eveniment foarte important și binevenit atât pentru întreaga țară, cât și pentru raionul Rezina - înmânarea cheilor de la cele 96 de microbuze școlare, donate de către Guvernul României. În acest context, menționăm cu bucurile că raionul Rezina este printre raioanele beneficiare – ne-au fost repartizate 6 microbuze din cele 8 solicitat...

Antreprenorii, invitați să participe la Concursul Naţional „IMM - Model de Responsabilitate Socială”

         Consiliul raional Rezina informează că Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM-uri) din Republica Moldova se pot înscrie, începând din 1 iulie 2017, la Concursul Naţional „IMM – Model de Responsabilitate Socială”, ediţia a VIII-a. Concursul a fost inițiat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) pentru antreprenorii care, pe parcursul anului 2016, s-au implicat...Android Client

lorem

Acum disponibil și pe Android

descarcă aplicația

În raion a început campania de recoltare a cerealelor

   Cea mai importantă lucrare agricolă, care a demarat pe câmpurile agenților economici din raion, este recoltarea. E un moment important, pentru că fermierii s-au pregătit temeinic să desfășoare aceste lucrări în termene optime, fiind atenți, firește, și la prognozele meteorologice.

   Practic toți agenții economici din primăriile raionului sunt preocupați de recoltarea grânelor. Iar situația la moment se prezintă astfel:

   În  raion au fost însămânțate cu culturi cerealiere grupa I, roada anului curent, 9000 ha, dintre care semănăturile de toamnă constituie 84 la sută, iar cele de primăvară - 16%.

   Suprafața cea mai considerabilă e cultivată cu grâu -  în jurul a 7000 ha, inclusiv cu cel de  toamnă - 6,8 mii ha și de primăvară - 0,2 mii ha.

   Cultura orzului stă pe locul II, fiind cultivată pe  aproximativ 1,3 mii ha, suprafețele cu orz de toamnă prevalând și ocupând 60 la sută din total.

   Mazărea, unul dintre cei mai prețioși premergători pentru toate culturile de câmp, a fost cultivată pe o suprafață totală de peste 700 ha.

   Semănăturile cu ovăz ocupă doar 86 ha.

   Agenții economici dispun de 66 de combine pentru recoltarea culturilor indicate. Recoltarea e în plină desfășurare. E pe final recoltarea orzului de toamnă și a mazării la boabe. Avem agenți economici, care deja au început și recoltarea grâului de toamnă.

   Conform datelor operative, la momentul pregătirii articolului, deja erau recoltate 442 ha de grâu cu o rodnicie medie de 3,7 t/ha; orz de toamnă - 522 ha, câte 3,4 t/ha; mazăre - 566 ha, câte 1,2 t/ha.

Vera CERNEGa, șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru a Consiliului raional Rezina

 

Acasă

În sus