În atenția agenților economici din raion!

         Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) invită companiile autohtone să participe în cadrul ”Forului de afaceri Moldo-Leton”, destinat explorării oportunităților investiționale și de export ale Republicii Moldova și Republicii Letonia.          Data: joi, 8 iunie 2017.          Orele: 14:00 - 17:00...

În atenția îndrăgostiților de muzica corală!

       Sâmbătă, 27 mai 2017, în incinta Palatului raional de Cultură din Rezina, începând cu ora 10.00, se va desfășura Festivalul Național al Muzicii corale “Teodor Țurcanu”, ediția a treia.        În cadrul festivalului vor evolua corurile: “Doina Nistrului” (orașul Rezina), “Corul de copii al Liceului teoretic “Alexandru cel Bun” din Rezina,...

Două inimi-pereche într-un singur destin

    Se pare că întreaga suflare din satul Buciușca a stat atentă la informația meteo ce se anunța a fi cam ploioasă și rece pentru săptămâna trecută, mai cu seamă pentru zilele de odihnă. Și administrația locală urmărea comunicatele meteo. Și aveau cu toții să se îngrijească de asta, pentru că locuitorii acestei mici localități s-au pus în gând să-și mai facă o sărbătoare de suflet la acest sfârșit de primăvară. Dar,...Android Client

lorem

Acum disponibil și pe Android

descarcă aplicația

Dezvoltarea regională - subiect de discuție

   În cadrul unei vizite întreprinsă la Rezina în ziua de 16 mai 2017 de către viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, dl Anatol Usatâi, au fost invitați primarii din localitățile raionului, fiind discutate subiecte ce țin de perspectivele oferite și oportunitățile Fondului Național de Dezvoltare Regională pentru perioada 2017-2020.

   Potrivit președintelui raionului, dna Eleonora Graur, administrațiile locale au fost invitate pentru ca din prima sursă să se informeze despre aceste posibilități, dar, totodată, și să abordeze diferitele probleme cu care se confruntă acestea și care vor fi transmise factorilor de decizie ai autorităților centrale.

   Informând asistența cu privire la spectrul de proiecte și programe pe care le gestionează ministerul, dl Anatol Usatâi i-a invitat pe cei prezenți să se dea cu părerea pe marginea unor probleme de infrastructură și dezvoltare regională în perspectiva unei abordări de regionalizare sau chiar de reformare a administrației centrale. În special s-a discutat despre proiecte de colectare, stocare, selectare, prelucrare primară a diferitor deșeuri solide. S-a vorbit și despre cooperarea regională între diferite primării, fapt ce ar facilita implementarea unor proiecte de amploare și  durabile, reieșind deja din experiențele existente și cu asigurarea contribuției locale.

   Au fost invocate sume de mijloace gestionate de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, sume evident insuficiente pentru a acoperi necesarul pentru soluționarea tuturor problemelor - circa 200 de milioane de lei gestionate anual de către acest minister nu pot să satisfacă necesitățile celor peste 900 de primării din țară.

   Pe marginea subiectelor discutate au făcut referințe primarul de Păpăuți, dl Oleg Stoler, care a abordat problema de gestionare a drumurilor naționale ce nu sunt administrate eficient, din care cauză ploile abundente sau perioada de iarnă le fac aproape impracticabile. Răspunzând acestui demers, dl Anatol Usatâi a promis că, în timp de trei zile, solicitantul va primi un răspuns concret de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. În paralel, s-a vorbit despre necesitatea reparării drumului de centură al orașului Rezina.

   Primarul de Sârcova, dna Nadejda Cioban, s-a interesat cum vor interacționa proiectele deja existente și în proces de implementare în domeniul colectării deșeurilor solide.                  Primarul de Rezina, dl Simion Tatarov, a accentuat necesitatea unei comunicări mai eficiente între diferite proiecte dezvoltate și implementate de către Ministerul Mediului și cele ale administrației publice locale de diferit nivel.

   De asemenea, în abordarea intersectorială a problemelor în procesul de realizare a strategiilor de dezvoltare regională, implicarea partenerilor și chiar identificarea donatorilor, este nevoie de o mai bună conlucrare între diferiții actori ai administrației publice locale și centrale. Acest fapt se face resimțit în momentele, în care una și aceiași problemă identificată se caută a fi rezolvată din diferite perspective, or, uneori administrația publică locală este pusă în fața faptului împlinit.

   Primarii prezenți la întâlnirea cu dl viceministru Anatol Usatâi au mai solicitat ca în procesul de descentralizare și reforme să se organizeze dezbateri publice, la care să fie invitați cu toții ca să se dea cu părerea.

    La finele întâlnirii, dna  Eleonora Graur le-a propus celor prezenți să se folosească de oportunitatea de a solicita audiență privată la viceministrul Anatol Usatâi, venit în teritoriu în cadrul zilei de audiență și întâlnire a membrilor Guvernului Republicii Moldova și a conducătorilor autorităților administrative centrale cu cetățenii.

 

Acasă

În sus