Decizia 4/1 a Consiliului raional Rezina din 05 mai 2017

”Cu privire la acordul primirii în proprietate a unor bunuri” Descarcă aici textul deciziei

Deciziile nr. 3/1-3/5 ale ședinței Consiliului raional Rezina din 14 aprilie 2017

DECIZIE nr. 3/1 din 14 aprilie 2017, orașul Rezina „Cu  privire la executarea bugetului raional  pentru anul 2016”   DECIZIE nr. 3/2 din 14 aprilie 2017, orașul Rezina „Cu  privire la corelarea bugetului raional cu prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2017”   DECIZIE nr. 3/3 din 14 aprilie 2017, orașul Rezina ,,Cu privire la rectificarea bugetului raional pentru anul 2017”   DECIZIE nr. 3/4 din 14 aprilie 2017,...

Deciziile 2/1-2/11 ale ședinței Consiliului raional Rezina din 10 martie 2017

DECIZIE nr. 2/1 din 10 martie 2017, orașul Rezina  ,,Cu privire la implimentarea proiectului de dezvoltare regională ,,Reabilitarea și conectarea drumului local L 165 la drumul național R 20 și coridorul regional nr. 13 M 2 –R 20”   DECIZIE nr. 2/2 din 10 martie 2017, orașul Rezina  ,,Cu privire la rectificarea bugetului raional pentru anul...Android Client

lorem

Acum disponibil și pe Android

descarcă aplicația

Dezvoltarea regională - subiect de discuție

   În cadrul unei vizite întreprinsă la Rezina în ziua de 16 mai 2017 de către viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, dl Anatol Usatâi, au fost invitați primarii din localitățile raionului, fiind discutate subiecte ce țin de perspectivele oferite și oportunitățile Fondului Național de Dezvoltare Regională pentru perioada 2017-2020.

   Potrivit președintelui raionului, dna Eleonora Graur, administrațiile locale au fost invitate pentru ca din prima sursă să se informeze despre aceste posibilități, dar, totodată, și să abordeze diferitele probleme cu care se confruntă acestea și care vor fi transmise factorilor de decizie ai autorităților centrale.

   Informând asistența cu privire la spectrul de proiecte și programe pe care le gestionează ministerul, dl Anatol Usatâi i-a invitat pe cei prezenți să se dea cu părerea pe marginea unor probleme de infrastructură și dezvoltare regională în perspectiva unei abordări de regionalizare sau chiar de reformare a administrației centrale. În special s-a discutat despre proiecte de colectare, stocare, selectare, prelucrare primară a diferitor deșeuri solide. S-a vorbit și despre cooperarea regională între diferite primării, fapt ce ar facilita implementarea unor proiecte de amploare și  durabile, reieșind deja din experiențele existente și cu asigurarea contribuției locale.

   Au fost invocate sume de mijloace gestionate de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, sume evident insuficiente pentru a acoperi necesarul pentru soluționarea tuturor problemelor - circa 200 de milioane de lei gestionate anual de către acest minister nu pot să satisfacă necesitățile celor peste 900 de primării din țară.

   Pe marginea subiectelor discutate au făcut referințe primarul de Păpăuți, dl Oleg Stoler, care a abordat problema de gestionare a drumurilor naționale ce nu sunt administrate eficient, din care cauză ploile abundente sau perioada de iarnă le fac aproape impracticabile. Răspunzând acestui demers, dl Anatol Usatâi a promis că, în timp de trei zile, solicitantul va primi un răspuns concret de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. În paralel, s-a vorbit despre necesitatea reparării drumului de centură al orașului Rezina.

   Primarul de Sârcova, dna Nadejda Cioban, s-a interesat cum vor interacționa proiectele deja existente și în proces de implementare în domeniul colectării deșeurilor solide.                  Primarul de Rezina, dl Simion Tatarov, a accentuat necesitatea unei comunicări mai eficiente între diferite proiecte dezvoltate și implementate de către Ministerul Mediului și cele ale administrației publice locale de diferit nivel.

   De asemenea, în abordarea intersectorială a problemelor în procesul de realizare a strategiilor de dezvoltare regională, implicarea partenerilor și chiar identificarea donatorilor, este nevoie de o mai bună conlucrare între diferiții actori ai administrației publice locale și centrale. Acest fapt se face resimțit în momentele, în care una și aceiași problemă identificată se caută a fi rezolvată din diferite perspective, or, uneori administrația publică locală este pusă în fața faptului împlinit.

   Primarii prezenți la întâlnirea cu dl viceministru Anatol Usatâi au mai solicitat ca în procesul de descentralizare și reforme să se organizeze dezbateri publice, la care să fie invitați cu toții ca să se dea cu părerea.

    La finele întâlnirii, dna  Eleonora Graur le-a propus celor prezenți să se folosească de oportunitatea de a solicita audiență privată la viceministrul Anatol Usatâi, venit în teritoriu în cadrul zilei de audiență și întâlnire a membrilor Guvernului Republicii Moldova și a conducătorilor autorităților administrative centrale cu cetățenii.

 

Acasă

În sus