Împreună, identificăm soluții

   Însoțită de reprezentanții mai multor servicii desconcentrate în teritoriu, inclusiv cele care activează în cadrul BCIS, dna Eleonora Graur, președintele raionului, s-a deplasat recent în primăriile Horodiște și Mincenii de Jos pentru a se întâlni cu locuitorii și a le facilita soluționarea problemelor cu care se confruntă.    La Horodiște, dumneaei le-a comunicat celor prezenți despre desfășurarea licitației de...

Întreruperi programate de SA "RED-Nord" pentru 29.05-02.06.2017, Rezina

   În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță în rețelele de distribuție, va fi întreruptă furnizarea energiei electrice după cum urmează:    29 mai 2017: satele Peciște, Cinișeuți (parțial) - 09:00-17:00;    30 mai 2017: satele Meșeni, Ignăței, Cinișeuți (parțial) - 09:00-17:00;    31 mai 2017: orașul Rezina, str. Basarabia, 8, satul Ignăței (parțial) - 09:00-17:00;    01 iunie 2017: satele...

Și fetele, și băieții - calificați în finală

   Avem în raionul nostru mulțime de copii frumoși, capabili, dornici de a face carte, dar și sport. În favoarea celor menționate vorbesc și rezultatele recente ale echipelor de fotbal, rezultate despre care voi spune în continuare.    Antrenate în Turneul republican la fotbal "Speranța", echipele de fete-fotbaliste din raionul nostru au reușit să demonstreze adevărate performanțe pe terenul de joc.    Astfel, la etapa raională,...Android Client

lorem

Acum disponibil și pe Android

descarcă aplicația

În atenţia producătorilor agricoli: Cod galben de îngheț!

     Temperaturile joase, din săptămâna curentă nu sunt o excepţie şi pentru raionul Rezina. Suntem în perioada, când plantaţiile multuanuale, îndeosebi livezile, şunt în floare, iar  semănăturile culturilor de toamnă şi ale altor culturi -  la o anumită fază de dezvoltare. Sub influenţa condiţiilor meteo apărute ne putem aștepta la multe urmări negative asupra stării lor.

     În conformitate cu datele prezentate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, este prognozat „cod galben” de înghețuri pe întreg teritoriul țării. Pe 20.04, ziua - cer noros, pe arii extinse - precipitații puternice sub formă de ploaie și lapoviță, se vor forma depuneri de lapoviță. Vântul va sufla din nord-est 6-11 m/s cu intensificări de până la 15-20 m/s. Temperatura maximă a aerului se va situa între +1ºC şi +5ºC.

     Prognoza meteo pentru perioada 21-26.04.2017 arată astfel: pe 21.04 noaptea vor cădea precipitații puternice sub formă de ploaie și lapoviță, iar ziua pe arii extinse – precipitații slabe, izolat moderate. În intervalul 22-24.04 izolat vor cădea precipitații slabe. Pe 25-26.04 vremea va fi fără precipitaţii. În 21.04 se vor forma depuneri de lapoviță, pe 22.04 pe drumuri ghețuș. Vântul va sufla din nord cu trecere din sud 5-10 m/s, pe 21-22.04 izolat cu intensificări de până la 15-20 m/s.

      Temperatura minimă a aerului noaptea va oscila: în intervalul 21-24.04 în fond între 0ºC şi +3ºC, izolat se vor semnala înghețuri cu intensitatea de -1…-3ºC, doar pe 22.04 – înghețuri cu intensitatea de 0…-5ºC; pe 25-26.04 se va situa între 0ºC şi +6ºC.

        Recomandării de protecție împotriva înghețurilor

      Direcția Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru a Consiliului raional Rezina atenționează producătorii agricoli despre pericolul iminent, care amenință plantațiile horticole și semănăturile plantelor de cultură pe parcursul nopților săptămânii curente.

      Vă propunem:

      Metoda fumigaţiei – se bazează pe principiul micşorării efectului radiaţiei nocturne cu ajutorul unui ecran protector de fum, de durată limitată, generat de o substanţă fumigenă. Perdeaua de fum împiedică răcirea solului şi a pomilor, reducând efectul radiaţiei nocturne.

   Se recomandă folosirea unor substanţe care să producă un fum persistent în jurul pomi­lor. Aerosolii produşi trebuie să fie de culoare albă, întrucât au o mai mare putere de reflecţie şi împiedică astfel producerea radiaţiei noc­turne.

   Mărirea umidităţii aerului pentru combaterea îngheţurilor nocturne cu ajutorul aspersoarelor care, pulverizând apa în atmosferă, ridică temperatura aerului cu 2-4°C. Irigaţia prin aspersiune se declanşează cu câteva minute înainte de apariţia îngheţului. Stratul de gheaţă, care se va forma pe ramuri, devine un strat izolator, care împiedică răcirea ramurilor, menţinând în acelaşi timp la exterior temperatura foarte apropiată de 0°C. Instalaţiile de aspersoare sunt rentabile când pot fi folosite ulterior la udarea pomilor şi aplicarea îngrăşămintelor.

   Metoda ventilării aerului constă în amestecarea paturilor răcite din ime­diata vecinătate a solului cu cele mai calde de deasupra, urmărindu-se elimi­narea inversiunii termice. Ventilarea aerului se execută cu ajutorul unor ventilatoare speciale de mare capacitate, care se instalează la capatul parcelelor.

   Agenții economici sunt îndemnaţi să informeze organul agricol raional în caz de afectare a culturilor agricole în urma înghețurilor la tel.: (0254) 2-46-65; (0254) 2-45-37 sau la adresa de e-mail secagrezina@mail.ru.

Vera CERNEGA, șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru a Consiliului raional Rezina

 

Acasă

În sus