Posibilități de export în Federația Rusă

         Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova informează agenţii economici și producătorii agricoli despre posibilitatea exportării producţiei pomilegumicole autohtone către Federaţia Rusă, precum și a solicitării vămuirii produselor la orice post vamal rusesc, autorizat pentru vămuirea mărfurilor.          Decizia privind anularea limitărilor cu privire la perfectarea vamală a...

6 microbuze școlare, donate de Guvernul român, au ajuns în raionul Rezina

       Pe  21 iulie curent, în Piața Marii Adunări Naționale, am asistat la un eveniment foarte important și binevenit atât pentru întreaga țară, cât și pentru raionul Rezina - înmânarea cheilor de la cele 96 de microbuze școlare, donate de către Guvernul României. În acest context, menționăm cu bucurile că raionul Rezina este printre raioanele beneficiare – ne-au fost repartizate 6 microbuze din cele 8 solicitat...

Antreprenorii, invitați să participe la Concursul Naţional „IMM - Model de Responsabilitate Socială”

         Consiliul raional Rezina informează că Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM-uri) din Republica Moldova se pot înscrie, începând din 1 iulie 2017, la Concursul Naţional „IMM – Model de Responsabilitate Socială”, ediţia a VIII-a. Concursul a fost inițiat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) pentru antreprenorii care, pe parcursul anului 2016, s-au implicat...Android Client

lorem

Acum disponibil și pe Android

descarcă aplicația

Gala laureaților sportului-2016

         La cumpăna dintre ani obișnuim să facem niște totaluri ale activității în anul care se duce și să ne punem niște speranțe pe care ni le dorim împlinite în anul care iată-iată ne calcă pragul.2016 a fost unul rodnic pentru domeniul sportului din raionul Rezina, fapt care a prilejuit o întâlnire de suflet a mai multor sportivi în cadrul ”Galei laureaților sportului-2016”, desfășurată în ultimele zile ale anului 2016.

         La ora totalurilor împreună cu sportivii rezineni au fost și oaspeții de onoare: dna Eleonora Graur, președintele raionului Rezina, dl Arcadie Mușinschi, vicepreședintele raionului în probleme juridico-sociale, dl Vasile Gobjilă, președintele Asociației raionale de Fotbal.

         Vorbind în fața celor prezenți, dna Eleonora Graur le-a mulțumit tuturor pentru rezultatele remarcabile, înregistare în anul 2016. ”Rezultatele sportivilor noștri cresc din an în an, devenind tot mai frumoase. Succese în continuare!  Potențial în raionul Rezina există, iar noi, la nivel de administrație raională, vom susține și în continuare acest potențial și-l vom ajuta să se manifeste prin cele mai bune prestații pe arene naționale și internaționale”, a mai spus dna președinte, mulțumind antrenorilor, părinților pentru contribuție esențială la creșterea unei generații sănătoase.

         Dl Vasile Gobjilă a făcut o retrospectivă a anului fotbalistic, menționând că a fost unul destul de bun. Vorbitorul a ținut să mai menționeze că toate evenimentele sportive s-au desfășurat cu marea susținere a președintelui raionului, inclusiv gala din acea zi.

         S-a trecut apoi la menționarea celor mai buni sportivi, conform nominalizărilor.

         În vara anului 2016, perioada 19-27 iunie, în Kaunas, Lituania, s-a desfășurat Cupa Țărilor Baltice la fotbal, în cadrul căreia s-au întâlnit pe teren 12 echipe. Inclusiv din Republica Moldova, Ukraina și Belarusi. Selecționata Special Olympics a țării noastre a fost reprezentată de către 10 fete din raionul Rezina. Așadar, avem nu doar băieți amatori de fotbal, ci și fete, care joacă bine și aduc acasă, de la diferite competiții, rezultate frumoase. Acestea fiind spuse, pe scenă au fost invitate învingătoarele în Nominalizarea ”Cele mai bune fete fotbaliste” și menționate pentru prestația lor, lucru pe care l-a făcut cu mare drag dna Eleonora Graur.

         Azi o spunem pentru toți - ”Cele mai bune fete fotbaliste” din raionul Rezina sunt: Marinela Mâțu, portarul Selecționatei raionului Rezina la fotbal fete; Ana Stratu, echipa de fotbal fete, ”Maurt”, Cogâlniceni; Tamara Baleca, mijlocașul Selecționatei raionului Rezina la fotbal fete, care în Competiția ”Baltic Cup” din Lituania a marcat 2 goluri: unul în poarta echipei-gazdă din Lituania și unul – în poarta echipei din Belarusi; Adriana Bodiu, atacantul Selecționatei raionului Rezina la fotbal fete, care în Competiția ”Baltic Cup” din Lituania a marcat 7 goluri: unul – în poarta echipei din Letonia, unul – în poarta echipei din Suedia și 5 goluri a trimis în poarta echipei din Belarusi.    

         Altă nominalizare a fost ”Cel mai bun arbitru de fotbal”, arbitrul fiind persoana care are în vizor un meci de fotbal cap-coadă, adică de la început până la sfârșitul lui. Este o muncă destul de solicitantă, care necesită corectitudine și principialitate. În scopul identificării celor mai buni arbitri, Asociația de Fotbal a raionului Rezina a inițiat un sondaj, la care au participat reprezentanții tuturor echipelor. În baza punctajului atribut de către dumnealor au fost stabiliți cei mai buni arbitri.

         Pentru menționarea învingătorilor în nominalizarea ”Cel mai bun arbitru de fotbal” pe scenă a fost invitat dl Arcadie Mușinschi, vicepreședintele raionului Rezina. Conform punctajului atribuit de reprezentanții echipelor, cei mai buni s-au dovedit a fi: Nicon Gobjilă – 30 de puncte; Vitalie Gherman – 30 de puncte, și Oleg Roșca – 46 de puncte.

         Fiind un sport de echipă, fotbalul mai e și un bun consolidant al relațiilor de prietenie între oameni, dar și un tip de maladie, în sensul frumos al cuvântului, de care fotbalistul nu mai scapă întreaga viață. Ne bucurăm s-o spunem că avem astfel de împătimiți ai sportului-rege și în raionul nostru. Odată înfrățiți cu fotbalul, i-au rămas fideli, participând activ în toate manifestările organizate și desfășurate de către Asociația raională de Fotbal. Deși majoritatea veteranilor noștri în fotbal au vârste în jur de 50 de ani, dumnealor încă sunt activi, participă în meciuri de fotbal, demonstrând tineretului că timpul liber poate fi utilizat frumos și cu folos. Faptul a generat instituirea nimonalizării ”Veteran activ al fotbalului”, în cadrul căreia învingători au fost desemnați:  Grigore Macrinici (echipa ”Steaua”, Rezina), Ion Balan (echipa ”Patria”, Ignăței), Ghenadie Ursalovschi (echipa ”Steaua”, Rezina).

         Și următoarea nominalizare a fost la fel de importantă și așteptată de către publicul spectator, deoarece era vorba de ”Cel mai bun fotbalist”. La această categorie învingătorii au fost desemnați în dependență de prestația pe care au avut-o fotbaliștii rezineni în cadrul a 4 campionate mari - Campionatul raional la fotbal, ediția anului 2016; Cupa raionului la mini-fotbal; Cupra președintelui raionului Rezina la fotbal și Supercupa raionului la fotbal. Așadar, învingătorii sunt: Vadim Calugher, apărător din echipa ”Dacia”, Mateuți;  Andrei Dejmari, mijlocaș din echipa ”Avangard” Pripiceni-Răzeși;  Efim Tuluc, atacant din echipa ”Scânteia”, Țahnăuți; Grigore Bânțu, atacant din echipa ”Dacia”, Mateuți.

         Sărbătoarea a continuat cu menționarea echipelor învingătoare în competițiile raionale. Nominalizarea ”Cea mai bună echipă de fotbal” a scos la rampă reprezentanții următoarelor echipe: Echipa de fotbal ”Gloria”, Peciște – Campioana raionului Rezina, Devizia ,,B”; Echipa de fotbal ”Scânteia”, Țahnăuți – deținătoarea Cupei raionului Rezina la mini fotbal; Echipa de fotbal ”Avangard”, Pripiceni-Răzeși – deținătoarea Supercupei raionului Rezina la fotbal; Echipa de fotbal ”Dacia”, Mateuți – Campioana raionului și deținătoarea Cupei Președintelui raionului Rezina la fotbal.

         Atmosfera de sărbătoare a dominat și în continuare, când au fost menționați cei mai buni karatiști din raionul Rezina. Înfrățiți cu un gen de lupte mai puțin caracteristic nouă - arta mâinilor goale, acești tineri au decis să cunoască și să practice genul de lupte japonez, ”fondat pe educația voinței și pe stăpânirea de sine, care folosește în atac sau în apărare mișcări rapide și violente, fără arme”. Și o fac sub îndrumarea antrenorului Clubului de karate din Rezina ”Karate Kay”, dl Sergiu Purice.

         Pentru prestația lor deosebită în competiții naționale și internaționale, karatiștii rezineni au fost menționați în repetate rânduri de către administrația raionului și cea a orașului. De această dată, dl Mușinschi i-a premiat pe cei mai buni karatiști, premii pentru care consilierii raionali au votat în unanimitate în cadrtul unei recente ședințe. Iar bravii băieți se numesc: Alexandru Zamă – locul I categoria Copii - 1000 de lei; Alexandru Răilean - locul II categoria Cadeți - 1000 de lei; Viorel Știrbu – locul I categoria Juniori – 1000 de lei; Sergiu Purice – locul I categoria Seniori-veterani – 1000 de lei.

         Gala sportului din raionul Rezina a fost întregită cu mult drag de Formația folclorică din Pripiceni-Răzeși, copilași de la Școala de Muzică din Rezina, de la Casa de Creație, care au cântat, au colindat și urat, făcând ca buna dispoziție să domine pe întreg parcursul sărbătorii.

Acasă

În sus