Ședință cu intenția de a-i ajuta pe agricultori

         În dimineața zilei de azi, funcționarii Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru a Consiliului raional Rezina au organizat și desfășurat o întrunire cu mai mulți conducători ai serviciilor desconcentrate în teritoriu. Este vorba de acele servicii, care în activitate au tangență cu activitatea agenților economici din sectorul agricol al raionului. Scopul întrunirii a rezidat în...

Diaspora și APL - solidari în soluționarea problemelor localităților

        Tarasova este un sat din cadrul comunei Solonceni, raionul Rezina, amplasat pe malul drept al Nistrului. Prima mențiune documentară a satului Tarasova din ținutul Soroca datează din 2 februarie 1619, când domnitorul Radu Mihnea confirma lui Dragotă vornicul stăpânirea asupra satului Tarasova.         În această localitate pitorească și foarte frumoasă locuiesc 503 cetățeni, 92 fiind copii și tineri,...

„Garderoba Socială” – un Serviciu Modern de Bibliotecă, care a ajutat mulțime de oameni

         Zilele trecute l-am văzut pe părintele Serghei, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Pripiceni-Răzeși, în fața Bibliotecii Publice Raionale ”Mihai Eminescu”. Venise să ia de la bibliotecă o donațe de haine pentru beneficiarii Centrului de plasament pentru copii „Picături de suflet” din localitate. Din discuțiile pe care le-am avut ulterior cu directorul bibliotecii, dna Galina Davâdic, am...Festivalul Național al Muzicii Corale ”Teodor Țurcanu”, ediția a II-a

          Secția Cultură a Consiliului raional Rezina, în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial,  a desfășurat la Rezina cea de-a II-a ediție a Festivalului Muzicii Corale ,,Teodor Țurcanu”, care a adunat sute de spectatori în incinta Casei raionale de cultură. Pentru un început bun de sărbătoare, din dimineaţa zilei, fanfara “Plai nistrean” a surprins rezinenii printr-o suită de melodii instrumentale, ecoul cărora putea fi auzit din depărtare.

       În ritmul muzicii de fanfară, colectivele invitate au mers în coloană de la Consiliul raional spre Casa de cultură, unde au fost primite călduros cu pâine şi sare. După ce-au încins tradiţionala horă, invitaţii, oaspeţii şi spectatorii au fost primiţi şi salutaţi din scenă de către organizatorii şi finanţatorii festivalului.

       Angela Racu, şeful Secţiei Cultură Rezina: „Suntem bucuroşi să vă primim astăzi aici, pe acest meleag frumos, miluit de mâna Domnului, pe malul bătrânului Nistru, pe toţi cei care iubesc muzica sufletului, muzica duhovnicească, precum este muzica corală. Astăzi avem scopul de a înveşnici numele maestrului Teodor Ţurcanu, care a trudit o viaţă în acest raion, prin toate localităţile, şi a dus faima Rezinei şi a Republicii Moldova departe peste hotarele ei”. 

       Diana Decusarî, directorul general al Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial:„Nu este cineva  din domeniul muzicii corale care nu l-ar fi cunoscut pe Teodor Ţurcanu, un nume de referinţă în cultura neamului nostru. Vreau să vă zic că cu mare drag am acceptat colaborarea cu Secţia de cultură din Rezina pentru a fi astăzi aici într-o manifestare dedicată regretatului maestru”.

       Cu cuvinte de bine au venit şi oaspeţii din România. Primarul comunei Ciurea, judeţul Iaşi, Cătălin Lupu: „Sperăm să vă placă ce vom interpreta noi. O facem din inimă, din suflet, suntem amatori, suntem funcţionari din primărie, cetăţeni, elevi, pensionari cu vârste, aşa după cum am scris în fişa de înscriere, între 19 şi 70 de ani (aici publicul a aplaudat). Ceea ce ne adună este dragostea pentru cântecul popular românesc”. Iar directorul Centrului Judeţean pentru Consevarea şi Promovarea Culturii  Iaşi, Adrian Ardeleanu, a menţionat că a vizitat Rezina pentru a doua oară: „Sunt din ce în ce mai bucuros că întâlnesc oameni de suflet, oameni dornici să-şi păstreze tradiţia aşa cum au moştenit-o”.

       În continuare, scena a aparţinut formațiilor corale invitate din raioanele Rezina, Ștefan-Vodă, Orhei, Cimișlia, Strășeni şi oaspeţilor de peste Prut, din județul Iași (România). Prima a evoluat formaţia gazdă – corul „Doina Nistrului”, care a dus faima cântecului coral timp de 27 de ani, condus şi dirijat actualmente de Ion Scutelnic.

       Copiii din corul liceului teoretic „Alexandru cel Bun” din oraşul Rezina au fost cei mai mici participanţi, însă prin talentul şi vocile lor au cules multe aplauze din partea publicului. Deşi activează doar de trei ani, au reuşit să cucerească simpatia publicului spectator, participând la diverse activităţi culturale în cadrul liceului şi a localităţii. Eleva clasei a IV-a, Paula Gheorghiţa, care frecventează corul a mărturisit: „Am ales acest cor, fiindcă aici sunt doar copii şi mă simt ca într-un rai plin cu copii de vârsta mea. Conducătorul corului, domnul Ion Scutelnic, este un om foarte bun la inimă, foarte generos şi ne înţelegem cu el ca cu propriul tată. Este o mândrie să cânţi în cor, să fim printre cei cunoscuţi”.

       Ovidiu Manolache, dirijorul corului de bărbaţi „AD-HOC” din comuna Ciurea, județul Iaşi, după evoluarea în scenă, în interviul oferit, a menţionat: „Sper că am încântat publicul şi am avut o prestaţie la nivelul aşteptărilor. Plecăm cu o bucurie în suflet, pentru că în Republica Moldova încă se mai organizează astfel de festivaluri şi sperăm să o ţineţi tot aşa în continuare”.

       La final, toţi participanţii  au fost menţionaţi cu diplome din partea Consiliului raional Rezina, Secţiei Cultură şi Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial. Au fost oferite premii băneşti din partea Secţiei Cultură a Consiliului raional Rezina şi trofeul festivalului. 

       Omul de cultură, dirijorul şi pedagogul Teodor Ţurcanu a activat în domeniul muzicii mai bine de 45 de ani, altoind dragostea pentru cântecul coral, pentru valorile naţionale româneşti, educând numeroşi discipoli, iar ultimii 25 de ani i-a dedicat corului „Doina Nistrului” de la Casa de Cultură din Rezina, pe care l-a înfiinţat şi l-a alimentat din sufletul său mare, înscriind o filă aparte în viaţa culturală a oraşului, raionului Rezina şi a Republicii Moldova.

Andrei BORDIAN

 

Acasă

În sus