Colectivul „Miraj” a transmis multă culoare la Festivalul „OHRID PEARL” din Macedonia

Colectivul de dans contemporan „Miraj” de la IP Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Rezina, în perioada 18 - 22 iunie 2022, a participat la Festivalul Internațional de Dans și Muzică populară „OHRID PEARL”, Ohrid, Macedonia. Astfel, cei 50 de copii, însoțiți de 16 părinți, au avut un program încordat de Festival și Excursii. Festivalul a luat start cu Parada celor 8 colective din țările participante: Macedonia,...

În atenția producătorilor agricoli!

            Direcția Agricultură, Alimentaţie, Arhitectură și Cadastru a Consiliului raional Rezina aduce la cunoștința producătorilor agricoli ca în perioada desfășurării campaniei de recoltare a cerealelor, să manifeste prudență maximă și să respecte normele și regulile de apărare împotriva incendiilor pentru a evita riscurile și a reduce pierderile.             În acest...

„Cânt și joc moldovenesc” de Ziua Națională a Portului popular

     Pe 26 iunie curent, de Ziua națională a Portului popular, Secția Cultură a Consiliului raional Rezina, în parteneriat cu primăria Saharna Nouă, a organizat și desfășurat cea de-a III-ia ediție a Festivalului raional al cântecului, jocului și portului popular cu genericul ,,Cânt și joc moldovenesc”. Printre obiectivele Festivalului se regăsesc: revitalizarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului muzical-coregrafic moldovenesc;...Cartea - cheița de aur pentru o viață mai bună

       Ziua Independenței Republicii Moldova a fost marcată la Rezina printr-o suită de acțiuni culturale, în care s-a înscris armonios și deschiderea Festivalului Național al Cărții și Lecturii (FNCL), produs la bustul lui Mihai Eminescu din oraș. În anul acesta, rezinenii au fost primii în republică, care au dat startul acestei sărbători a cărții și lecturii. În debut, asistența a fost salutată de către dna Galina Davîdic, directorul Bibliotecii Publice  Raionale (BPR) ”Mihai Eminescu”, organizatorul manifestării. Dumneaei a menționat că la deschiderea FNCL, consacrat Anului Dumitru Matcovschi, festival care în acest an poartă genericul ”Cărțile unesc Europa”, ”avem prezentă o echipă de oaspeți din Chișinău, la fel, oficialități din administrația raională și orășenească, iar în premieră într-un centru raional – bibliobusul de la Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă”.

       Cu drag de cititorii din raionul Rezina au venit în acea zi din capitala republicii poeții Iulian Filip și Ianoș Țurcanu, dna Vera Osoianu, director-adjunct al Bibliotecii Naționale, dna Eugenia Bejan, director-adjunct al Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”, și dl Vlad Crețu de la Centrul de Carte și Cultură  Românească.   

       Pentru deschiderea ediției din anul curent a FNCL, la microfon a fost invitată dna Eleonora Graur, președintele raionului Rezina. Dna președinte i-a felicitat pe toți cu prilejul celor 23 de ani de independență a Republicii Moldova, subliniind că țara noastră are nevoie de oameni deștepți care să-i făurească viitorul, ”iar aceștia sunteți voi, copiii acestui meleag”. În contextul manifestării, dna președinte i-a îndemnat pe copii să iubească cartea, astfel își vor asigura un viitor demn aici, acasă, în Republica Moldova. În această atmosferă, dna Eleonora Graur a declarat deschiderea oficială a Festivalului Cărții și Lecturii în raionul Rezina, exprimîndu-și doleanța ca sărbătoarea cărții și lecturii să fie la ea acasă pe parcursul întregului an, nu doar în perioada festivalului.  

       Dna vicepreședinte al raionului Rezina, Livia Scutaru, a reiterat importanța sărbătorii și prezențelor de la Chișinău: ”Toate activitățile  scriitorilor, bibliotecarilor se fac pentru a trezi dragostea oamenilor pentru carte și lectură. Îndemn tînăra generație - iubiți cartea, lectura, biblioteca, astfel orizontul cunoștințelor voastre se va extinde considerabil”.

       Îndemnul de a iubi cartea și a citi cît mai mult le-a fost adresat copiilor și de către dl Mihail Cebotar, primarul de Rezina.

       Dna Angela Racu, șeful Secției Cultură, a menționat că sărbătoarea este cu atît mai frumoasă, cu cît la acest fine de august, cititorii cei mai activi din raionul nostru au ajuns și cu rezultate frumoase, obținute în cadrul multiplelor concursuri, organizate de către Secția Cultură și BPR ”Mihai Eminescu”.

       Dna Racu a menționat și importanța întîlnirilor cu scriitorii: ”O pot spune din propria-mi experiență – asemenea întîlniri și povețile scriitorilor îți rămîn în amintire pentru toată viața”. Totodată, dumneaei a mulțumit bibliotecarelor care veniseră în acea zi, împreună cu cititori fideli, din satele raionului la deschiderea FNCL, și a îndemnat asistența să salute bibliobusul de la Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă”, aflat la prima sa vizită într-un raion din Republica Moldova

       Dna Vera Osoianu i-a felicitat pe toți cu prilejul Sărbătorilor Naționale, a Zilei Cunoștințelor, vorbind despre poziționarea foarte fericită a FNCL anume în aceste zile, ”deoarece nici o sărbătoare nu poate fi întreagă dacă nu are la bază cartea. E un prilej de a vorbi despre carte și lectură, despre problemele din domeniu. Vă felicit încă o dată și vă îndemn să veniți la bibilotecă, să citiți, astfel veți afla multă informație și veți găsi răspunsuri la toate întrebările ce vă frămîntă”.

       Dl Vlad Crețu, venit la Rezina cu o donație de carte pentru biblioteca raională și cea din Cuizăuca, și-a exprimat satisfacția aflării printre cititorii din raionul nostru, spunînd că donația de carte pe care o face conține ”cărți pentru toate vîrstele, fiecare va găsi ceva captivant pentru vîrsta lui. Sperăm că vor fi citite și recitite de către toți dumneavoastră”.

       Apoi în scena improvizată în fața bustului lui Mihai Eminescu și-a făcut apariția spelndoarea acelei zile – copilași din întreg raionul, care au  declamat poezii din creațiile poeților Iulian Filip și Ianoș Țurcanu. Primul acord a fost dat de picii de la grădinița nr. 6 din Rezina, urmați de elevi de la liceele teoretice ”Ștefan cel Mare” și ”Alexandru cel Bun” din oraș, din satele Cuizăuca, Peciște, Sîrcova, Pereni, Trifești, Horodiște. La fel îndrăgostiți de carte, împreună cu ceilalți copii și bibliotecari, au fost și cei din satele Cinișeuți, Țareuca, Țahnăuți, Ciorna, Boșernița. Mai mulți declamatori, pentru prestație bună, s-au învrednicit de cărți cu autografe înmînate chiar de poeții prezenți la sărbătoare.

       Adresîndu-se celor prezenți, poetul Ianoș Țurcanu i-a felicitat cu prilejul sărbătorilor și a spus că, de cînd nu a mai fost prin părțile noastre, s-au schimbat multe și se bucură să găsească aici drumuri reparate, case frumoase, oameni cu suflet mare, copii talentați. Cu mult regret în suflet a vorbit poetul despre războiul din Ucraina, pe care l-a văzut cu ochii proprii, apreciind importanța păstrării păcii, a  independenței și liniștii în țara noastră.

       Poetul a făcut o donație de carte pentru Biblioteca ”Mihai Eminescu”, dar și o promisiune – că va mai veni pe la Rezina, ”doar să mă invitați”.

       Celălalt poet, Iulian Filip, a apreciat prezența copiilor la manifestare, menționînd că ei, de la cea mai fragedă vîrstă, trebuie făcuți dependenți de carte, de lucruri frumoase, de muzică, de armonie, de aceste repere de frumusețe și sănătate, în caz contrar, ”ne pomenim că avem nevoie de mai multă poliție, de mai multe instituții speciale decît de cele de care vorbim cu dragoste. Economic vorbind, sunt mai costisitoare cu mult, dar cu puțină eficiență. Cartea e cheița de aur pentru o viață mai bună, în cărți găsim răspunsuri pentru cele mai dificile situații”. Iulian Filip, la fel, a avut donații de carte – pentru biblioteca din Rezina și cea din Cuizăuca.

       Cu un cadou de zile mari a venit și dl Mihail Cebotar, primarul de Rezina: dumnealui a donat BPR ”Mihai Eminescu” un set de literatură universală în patruzeci de volume, primit în dar de la frații de peste Prut, din orașul Gura Humorului, localitate înfrățită cu Rezina.

       Cu mult interes a fost ascultată dna Eugenia Bejan, care a vorbit despre bibliobusul pe care l-a adus la Rezina, dar și despre viitorul cărții. ”Este prima bibliotecă mobilă în țară, procurată cu sprijinul finaciar al Guvernului Japoniei - o idee la care am visat de mai mult timp. Ne-am dorit o bibliotecă modernă, cu care să mergem la copiii din republică. Dumneavoastră la Rezina aveți noroc de o bibliotecă modernă, dar să știți, dragii mei, sunt  multe biblioteci încă foarte departe de standardele internaționale de bibliotecă. Scopul nostru principal este de a-i molipsi pe toți de dragostea pentru carte și bibliotecă, de cunoștințe. În această minibibliotecă am creat o colecție de circa 800 de cărți, una de CD și DVD cu jocuri educaționale, cu povești, avem 3 laptopuri conectate la internet, pe care-l pot folosi copiii, 2 cititoare de cărți electronice. Aici au acces și persoanele cu probleme locomotorii.

       Să nu ne fie frică de invazia tehnologiilor informaționale - trebuie să-i protejăm pe copii de tot ce-i dăunător, doar și o carte tipărită poate conține informații dăunătoare. Cu timpul vom avea în biblioteci și cărți electronice, pentru noi e important să avem conținuturi, scriitori, poeți buni. Sperăm să revenim cît mai curînd la dumneavoastră, cu programe interesante, specialiști în diferite domenii, care să le vorbească copiilor cît e de important să citească, cum să utilizeze internetul, telefoanele mobile, ca să nu le fie în defavoare, ci de folos. Sperăm și contăm pe sprijinul cadrelor didactice, a părinților și, bineînțeles, al colegilor noștri, bibliotecarii”, a spus dna Eugenia Bejan.

       Pe final, dna Galina Davîdic a mulțumit celor care au pus urmărul la pregătirea sărbătorii, inclusiv oaspeților de la Chișinău. Apoi poeții și-au oferit florile primite în dar de la cititori celor prezenți, care le-au depus la bustul poetului Mihai Eminescu, iar cei care nu izbutiseră încă, au vizitat bibliobusul staționat în preajmă.

       A fost o atmosferă frumoasă, marcată de carte și lectură, de dragoste pentru ele și pentru Sfintele Sărbători Naționale, care ne umplu de sens existența la sfîrșit de august și în care se încadrează perfect Festivalul Național al Cărții și Lecturii.

Acasă

În sus